Malmőben az Eurovíziós Dalfesztivál tegnapi elődöntőjében Eric Saade (ejtsd: Szááde) svéd-palesztin származású énekes a Gázai övezetbeli izraeli népirtás elleni tiltakozása jeléül a csuklója köré tekert palesztin kendővel, a kefijével állt az előadói dobogóra, amely ellen Izraelben és a zsidó állam tetteit támogatók rögtön tiltakoztak. Közben Malmőben és más svéd városokban tüntetéseken, illetve plakát kihelyezéssel tiltakoznak a népirtó Izraelnek a dalfesztiválon való részvétele ellen – írja az arab nyelvű alkompis.se svédországi portál és a héber nyelvű ynet.co.il.
Zoom
Eric Saade - csuklóján a kefijével (fotó: Jessica Gow)
A svédországi Malmőben szombaton lesz a 68. Eurovíziós Dalfesztivál döntője. Az első elődöntőre azonban már tegnap sor került, amelyen a rendező Svédország képviseletében Bablour című nótájával színpadra lépett Eric Saade (34) dalszerző, filmzeneíró, zeneszerző és gyermekműsorok televíziós műsorvezetője. Meg kell jegyezni, hogy a Svédországban igen népszerű Saade a németországi, 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon a Popular című dalával a 3. helyezést érte el.
Két izraeli állampolgárságú énekesnő is szerepel a szombati döntőben
Eric Saade a Gázai övezetben véghezvitt izraeli népirtás elleni tiltakozásául a bal csuklója köré tekert palesztin kendővel, a kefijével lépett színpadra. Izraelben persze azonnal felháborodottan reagáltak Saade kefijás fellépésére, hangoztatván, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál szabályzata értelmében az eseménynek teljesen politikamentesnek kell lenni, ami azt is jelenti, hogy az előadók nem jeleníthetnek meg politikai, állami és vallási jelképeket, így a palesztin kendőt sem. Az izraeli népirtókat az sem vigasztalja, hogy a szombati döntőn két izraeli állampolgárságú zsidó énekesnő is fellép (legalábbis róluk tudunk – H. J.), az Izraelt képviselő Éden Golán és a Luxemburg színeiben versengő Táli Golergant.
Az izraeli propaganda sugárzása megengedett
Az izraeli Jediot Aharonot Eric Saade kefijás fellépésével kapcsolatban megjegyzi, hogy az előadóművész, zeneszerző néhány nappal ezelőtt az Instagramon a többi között ezt írta:
Amikor az úgymond „szabad világban” többé már nem viselheted az etnikai hovatartozásodat megjelenítő jelképet, részvételem a dalfesztiválon minden eddiginél fontosabb. Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) nem engedélyez semmilyen palesztin jelképet a teremben, miközben a világon mások etnikai származását képviselő jelképeket engedélyeznek. Egy vicc az a jelszavuk is, hogy „a zene egyesít bennünket” (csak akkor, ha palesztin vagy) – miközben fő műsoridőben az egész világ láttára izraeli propagandát sugároznak, de ügyelnek a palesztin zászló kitiltására. Elvehetitek a jelképeinket, de a dalfesztiválon való jelenlétemet nem tudjátok megakadályozni.
Nagyszüleit Izrael kergette Palesztinából libanoni menekülttáborba
Eric Saade 1990-ben született a svédországi Helsingborgban svéd édesanya és egy libanoni palesztin menekülttáborban született édesapa gyermekeként. Más szóval, az előadóművész apai nagyszülei még Palesztinában születtek, ahonnan 1948-ban az éppen megalakult Izrael űzte el őket az egyik libanoni palesztin menekülttáborba.
Közben Malmőben és más svéd nagyvárosokban néhány nappal ezelőtt svédek tüntettek, plakátokat helyeztek ki az izraeli előadók részvétele ellen a malmői Eurovíziós Dalfesztiválon. (A malmői tüntetésen készült, s általunk is mellékelt fényképen egyébként jól látható, hogy az izraeli és a magyarországi kormányzati propagandával ellentétben – a feliratos molinót tartó csuklyás férfi kivételével – nem éppen a „migrációs hátterű” emberek tüntetnek Izrael népirtó politikája ellen – H. J.).
Zoom
Fotó: Johann Nilsson
Az egyik városszerte kihelyezett plakáton angol és svéd nyelven ez olvasható: Népirtás – Eurovíziós Dalfesztivál – Ki Izraellel! – A népirtás leállítása (annak követelése) nem antiszemitizmus.
Zoom
Fotó: alkompis.se
A másik plakáton, szintén angol és svéd vegyes nyelven: Népirtás – Dalfesztivál – Malmö nemet mond a népirtásra – Ki Izraellel az Eurovízióból vagy az Eurovízióval Malmőből!
Zoom
Forrás: videókép
Mi meg kíváncsian várjuk, hogy az EBU szigorú tiltása ellenére szombaton lesznek-e izraeli vagy ukrán zászlók az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének helyet adó Malmö Arénában.
Hering J. – Kuruc.info