Biztonságban van Donald Trump, akinek támadás szakította félbe Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.
Butler megye kerületi ügyésze arról adott tájékoztatást, hogy a merényletnek egy halálos áldozata és egy súlyos sérültje van. A támadó is életét vesztette. A lövöldözésben a korábbi amerikai elnök megsebesült, de jól van.
A Pennsylvania állambeli Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlésen az elnökjelölt beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt az incidens. Donald Trump a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették.
Zoom
Trump még erősebben jöhet ki a merényletből (fotó: Brendan McDermid / Reuters)
Az incidenst követően, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a korábbi amerikai elnököt védőgyűrűben vitték le a színpadról, és konvoja elhagyta a helyszínt.
Az élő közvetítés alapján lövéseket lehetett hallani, és Donald Trump a fején megsérült, de a saját lábán hagyta el a pódiumot.
A közönség felé a levegőbe emelte az öklét, amikor lement a színpadról.
A felvételek szerint a korábbi elnököt a jobb fülénél érte sebesülés.
A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény az utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt.
Steve Cheung, Donald Trump kampányának szóvivője azt közölte, hogy a korábbi elnök jól van, de egy helyi egészségügyi intézménybe vitték megvizsgálni.
Az erőszakos incidensről tájékoztatták a hétvégét Delaware államban töltő Joe Biden elnököt.
Számos vezető amerikai politikus, republikánus és demokrata, elítélte a történteket.
Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke azt írta, hogy imádkozik Donald Trumpért.
A képviselőházi republikánusok vezetője, Elise Stefanik arra kért mindenkit, "imádkozzon Trump elnökért, családjáért, és mindazon hazafiakért, akik ott voltak a pennsylvaniai gyűlésen".
Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője közleményében azt írta, hogy a történtek rettenettel töltik el, és örömét fejezte ki, amiért Donald Trump biztonságban van.
Josh Shapiro, Pennsylvania állam kormányzója elítélte a politikai erőszak minden formáját.
Közleményt adott ki George W. Bush korábbi elnök és felesége, gyáva támadásnak nevezve a történteket. Örömüket hangoztatták, amiért Donald Trump biztonságban van, és elismerésüket fejezték ki a hatóságoknak a gyors beavatkozásért.
New York városában, ahol a Donald Trump-toronyház áll, és a korábbi elnöknek lakosztálya van, elővigyázatosságból megnövelték a rendőrség közterületi jelenlétét - közölte Eric Adams polgármester.
Mesterlövésznek mondják az elkövetőt
Merényletkísérlet miatt indult hivatalos nyomozás a Donald Trump elleni szombati támadás ügyében - közölték a hatóságok nem sokkal a választási gyűlésen történt lövöldözést követően.
A korábbi amerikai elnök a jobb fülénél sérült meg. A közönségből egy ember meghalt, egy másik válságos állapotban került kórházba. A támadó is életét vesztette, a titkosszolgálat emberei lőtték le.
Zoom
Rendőrségi mesterlövészek is viszonozták a tüzet, de a jelentések szerint a titkosszolgálat lőtte ki a támadót (fotó: Gene J. Puskar / AP)
Donald Trumpot kimenekítették, majd kórházba vitték, ahol ellátták.
A titkosszolgálat közölte, hogy az elnökjelölt biztonságban van.
Richard Goldinger helyi kerületi ügyész a rendőrségi közlésre hivatkozva jelezte, hogy a támadó a választási gyűlés területén kívül tartózkodott, egy közeli épület tetején.
Rendőrségi források szerint az elkövető mesterlövész volt, mellette megtalálták a fegyverét.
Butler település, ahol a választási gyűlést tartották, Pennsylvania állam nyugati részén fekszik, Pittsburgh nagyváros közelében.
Frissítés: Biden: mindenkinek el kell ítélnie a merényletet, az erőszaknak nincs helye
Mindenkinek el kell ítélnie a történteket! - reagált Joe Biden amerikai elnök arra, hogy támadás szakította félbe Donald Trump republikánus elnökjelölt Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton.
A hivatalban lévő államfő újságírók előtt, Delaware állambeli otthonában tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában. Egyúttal köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek a gyors beavatkozásért.
Joe Biden azt is közölte, hogy szeretne beszélni Donald Trumppal, lehetőleg még helyi idő szerint szombat este.
Hozzátette, a történtek részleteivel kapcsolatban információkat vár a hatóságoktól.
Trump: hihetetlen, hogy ilyen megtörténhet
Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.
A republikánus elnökjelölt a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is.
Donald Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte.
"Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt" - fogalmazott a korábbi amerikai elnök, hozzátéve, hogy komolyan vérzett.
Emellett azt írta, hogy a támadó kiléte egyelőre nem ismert, annyi tudni róla, hogy halott.
Donald Trump két fia is reagált a történtekre. Donald Trump Jr. azt közölte, hogy apja jó hangulatban van, de orvosi megfigyelés alatt maradt. Eric Trump pedig úgy fogalmazott: ő "a legkeményebb ember, akivel valaha találkoztam".
A volt elnök elhagyhatta a kórházat
Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.
A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik.
A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték. A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket. Annyit tudni, hogy egy 20 év körüli, Pennsylvania államból, Butler megyéből származó férfiról van szó.
A rendőrségi képviselője újságírók kérdésére azt is megerősítette, hogy a támadásban egy férfi meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült a nagygyűlés közönségének tagjai közül.
A támadás helyszínét lezárták, és bűnügyi helyszínként kezelik, amelyen nagy létszámú nyomozói csoport dolgozik - hangzott el a rendőrség részéről.
A Fehér Ház szombaton késő este közölte, hogy Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal. A tájékoztatás szerint az elnök Delaware állambeli otthonából visszautazott Washingtonba.
Folytatódhat is a kampány
Donald Trump volt amerikai elnök a szombati választási gyűlésén történt lövöldözés ellenére is várja a jövő heti republikánus nemzeti konvenciót - közölték vasárnap tanácsadói. A Truth Social nevű közösségi oldalán az esemény után Trump azt írta, hogy egy golyó sebesítette meg jobb füle felső részét.
Hétfőn kezdődik a wisconsini Milwaukee-ban a republikánus nemzeti konvenció (RNC), amelyen Trumpot hivatalosan is kinevezik a párt elnökjelöltjének.
A Trump-kampány és az RNC közleménye szerint Trump jól van a szombati incidens után. "Trump elnök alig várja, hogy csatlakozhasson önökhöz Milwaukee-ban, amikor folytatjuk a konvenciónkat, hogy őt jelöljük az Egyesült Államok 47. elnökévé" - derült ki a közleményből. Hozzátették, pártjuk jelöltjeként Donald Trump "továbbra is megosztja majd vízióját, hogy Amerika újra naggyá váljon".
A szombati támadás volt az első merényletkísérlet a Ronald Reagan elleni 1981-es lövöldözés óta egy elnök vagy elnökjelölt ellen.
2. frissítés: Érkeznek a sajnálkozások
Mély megdöbbenését fejezte ki vasárnap az Európai Bizottság elnöke a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt vasárnap, az X közösségi oldalon közzétett üzenetében, amelyben leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak.
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén az X-en emelte fel a szavát a merényletkísérlet ellen, és elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket.
Orbán X-en jelezte az éjjel, hogy imádkozik Trumpért " ezekben a sötét órákban"
 
 
Obama megkönnyebbült és gyors felépülést kíván
Szintén hangyúlyozta, hogy nincs helye politikai erőszaknak a demokráciájukban.
 
3. frissítés: Újabb vezetők szólaltak meg, még szegény Trudeau is rosszul érezte magát
A világ vezetői elítélték a Donald Trump volt amerikai elnök, republikánuspárti elnökjelölt pennsylvaniai nagygyűlésén szombaton történt lövöldözést, amelyben a politikus megsérült, egy résztvevő és a lövöldöző pedig életét vesztette.
Kisida Fumio japán miniszterelnök azt mondta: "határozottan ki kell állnunk a demokráciát megkérdőjelező erőszak minden formája ellen".
Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette: megdöbbentették a sokkoló jelenetek a gyűlésen. "A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalmunkban, és gondolataim a támadás minden áldozatával vannak".
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a történtek után "rosszul érezte magát". Hozzátette, a politikai erőszak soha nem elfogadható.
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és "politikai erőszakcselekménynek" nevezte azt.
Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, miközben másokat is a cselekmény elítélésre szólított fel. "A Donald Trump volt elnök elleni támadást a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen el kell utasítania. Amit ma láttunk, az elfogadhatatlan" - tette hozzá.
Narendra Modi indiai miniszterelnök Trumpot barátjának nevezte, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki. Azt mondta, határozottan elítéli az incidenst, az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban.
4. frissítés: Szemtanú: azonnal meghalt a merénylet fejbe lőtt halálos áldozata
A szombati pennsylvaniai kampánygyűlésen történt, Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni támadásban megölt néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték - állította egy az NBC News hírtelevízió által megkérdezett szemtanú.
"Több lövést hallottunk, a mellettem lévő férfit fejbe lőtték, azonnal meghalt, és az emelvény aljához esett" - mondta Joseph, akinek csupán a keresztnevét adták meg. "Egy nőt az alkarján és a kezén találtak el. Onnantól kezdve elég kaotikussá vált a helyzet" - tette hozzá a nyilatkozó.
"Trumpot a fülén találták el, közvetlenül azelőtt, hogy a titkosszolgálat közbelépett volna" - mondta. A lövések először a nézőtéren ülőket találták el, mielőtt a volt amerikai elnököt megsebezték - fűzte hozzá. Szerinte az elhunyt áldozat a lövések útjában volt, a fegyveres és a volt elnök között.
"Az az érzésem, hogy a legtöbb ember először azt hitte, hogy ez egy vicc volt, tűzijátéknak tűnhetett. De amikor láttam, hogy (a merénylő) a férfit a fején, a nőt pedig az alkarján találta el, rögtön tudtam, hogy nem csak tűzijáték volt" - mondta Joseph, aki elmondása szerint hét csattanást hallott.
Egy másik névtelen szemtanú a CBS tévéhálózat riporterének kifejtette, megpróbált segíteni az egyik áldozatnak. Valaki kiabált, hogy lelőtték, ezért odamentem, és közöltem: sürgősségi orvos vagyok, hadd segítsek - mondta véres fehér pólóban az X közösségi oldalon széles körben elterjedt videón. Hozzátette, a férfi beszorult a padok közé, egy lövedék érte a fejét.
Megnevezték az elkövetőt
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azonosította a 20 éves Thomas Matthew Crooksot, aki a Donald Trump elleni merénylet elkövetője volt – adta hírül a Fox News. A támadót a titkosszolgálat emberei lőtték le, a helyszínen meghalt.
Az FBI azonosította a 20 éves Thomas Matthew Crooksot, a pennsylvaniai Bethel Parkból, mint a Donald Trump volt elnök ellen július 13-án, a pennsylvaniai Butlerben elkövetett merényletben részt vevő személyt
– közölte az FBI.
Zoom
„A nyomozás továbbra is aktív és folyamatban van, aki olyan információval rendelkezik, amely segíthet a nyomozásban, arra biztatunk, hogy küldjön be fényképeket vagy videókat online az FBI.gov/butler oldalon, vagy hívja az 1-800-CALL-FBI-t” – kérte a lakosság segítségét az FBI.
A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket, de korábbi sajtóértesülések szerint egy AR-15 jellegű félautomata fegyverből adta le a lövéseket. A lövedékek a közönség tagjai közül egy embert megöltek kettőnek pedig súlyos sebesüléseket okoztak.
Egy szemtanú szerint szóltak a rendőröknek előre a fegyveresről
Egy szemtanú a BBC-nek arról beszélt, hogy szólt a rendőrségnek a lövöldözés előtt, hogy látja az elkövetőt, de a hatóságok nem tettek semmit.
Egy fegyveres férfi volt látható egy háztetőn percekkel azelőtt, hogy lövések dördültek el Donald Trump pennsylvaniai nagygyűlésén
– mondta a szemtanú.
 
 
Greg Smith elmondta, hogy a férfi egy épület tetejére mászott fel, közvetlenül a Butler megyei rendezvény előtt, még péntek este.
„Arra gondoltam magamban, hogy »Miért beszél még mindig Trump, miért nem vonták le a színpadról...«, a következő pillanatban öt lövés dördült el” – mondta. A volt elnököt azonnal körbevették a titkosszolgálat emberei, és kimenekítették a helyszínről. A szemtanú hozzátette, hogy amint a titkosszolgálat ügynökei meglátták a merénylőt, lelőtték.
5. frissítés: Így nyitottak tüzet a mesterlövészek a merénylőre
 
 
6. frissítés: A NATO-főtitkár és a holland miniszterelnök is megszólalt
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén felemelte szavát a politikai erőszak ellen, jobbulást kívánva az amerikai politikusnak. Aláhúzta: a NATO-tagok közösen állnak ki a szabadság és a közös értékek védelméért.
Dick Schoof holland kormányfő ugyancsak elítélte a támadást.
7. frissítés: A román vezetők is megdöbbentek
Megdöbbenésüket fejezték ki és határozottan elítélték az erőszakot a román vezetők a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletre reagálva vasárnap.
A jobbliberális Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbentette a támadás, amelyet egy választási gyűlésen követtek el Donald Trump volt elnök ellen. "Az erőszak és agresszivitás nem a demokrácia jellemzői. A amerikai nép mellett állunk" - fogalmazott az X-en közzétett bejegyzésében a román elnök.
Marcel Ciolacu román szociáldemokrata miniszterelnök is az X-en kívánt mielőbbi felépülést Donald Trumpnak és a támadás más sebesültjeinek.
"Semmilyen politikai vegy ideológiai nézetkülönbség nem indokolja és nem teszi elfogadhatóvá az erőszakot" - írta a román kormányfő.
Nicolae Ciuca a bukaresti szenátus nemzeti liberális párti házelnöke bejegyzésében a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadság elleni támadásként értékelte a Donald Trump elleni merényletet.
"Gyors felépülést kívánok neki! Isten áldja meg őt és az amerikai népet" - írta közösségi oldalán a román házelnök.
Megszóltaltak a cseh politikusok is
A politikának az eszmék harcának kell lennie, s nem lehet benne helye az erőszaknak - hangsúlyozta Petr Fiala cseh kormányfő a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merénylettel kapcsolatban vasárnap Prágában.
"Határozottan elítélem a merényletet, és gyors felépülést kívánok Donald Trumpnak" - írta Petr Fiala az X közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.
"A demokráciában nézeteinket a választásokon való részvétellel és szóban kell kinyilvánítani, egész sor lehetőségünk van, de a fegyverek használata, az erőszak elfogadhatatlan" - nyilatkozta Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlamenti alsóház, a Képviselőház elnöke.
"Gondolatban önnel, családjával és sérüléseket szenvedett hívei családjaival vagyunk elnök úr" - írta Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnöke a szociális hálón.
A Donald Trump elleni támadás azonnal a cseh média központi témájává vált. A közszolgálati hírtelevízió és hírrádió (CT24 és a Raduozurnál) már éjfél után megszakította adását, s kizárólag a merénylettel foglalkozik.
8. frissítés: Zelenszkij: "az erőszaknak soha nem szabad győznie"
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap elítélte a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletet, és jobbulást kívánt a volt amerikai elnöknek.
"Elborzadva értesültem arról a lövöldözésről, amely Donald Trump volt amerikai elnök pennsylvaniai nagygyűlésén történt. Az ilyen erőszaknak nincs igazolása, és a világon sehol sem szabad előfordulnia. Az erőszaknak soha nem szabad győznie" - tudatta az ukrán elnök.
"Megkönnyebbülten halottam, hogy Donald Trump biztonságban van, és mielőbbi felépülést kívánok neki. Részvétemet fejezem ki a támadás halálos áldozata, a gyűlés egyik résztvevője hozzátartozóinak. Erőt kívánok mindenkinek, akit elborzasztott ez az eset. Kívánom, hogy Amerika megerősödve jöjjön ki ebből" - írta az ukrán államfő az X-en.
Bidenék visszavesznek a kampányból egy időre
Joe Biden amerikai elnök szombaton elítélte a vetélytársa, Donald Trump volt ellen elkövetett merényletkísérletet, kampánystábja közölte, hogy felfüggeszti a kampányhirdetések közlését.
Az elnök a politikai erőszak megszüntetésére szólított fel. Hangsúlyozta: "Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak. Ez beteges" - mondta, hozzátéve, hogy alaposan tájékozódott az ügyben, és tervezi, hogy beszélni fog Trumppal. "Mindenkinek el kell ítélnie a történteket" tette hozzá.
A 81 éves elnök a Delaware állambeli Rehoboth Beach-en egy templomban tartózkodott, amikor a lövöldözés történt, majd később rezidenciájára indult. Kiadott egy írásos nyilatkozatot, majd elhagyta delaware-i tengerparti házát, és a helyi rendőrkapitányság felé vette az irányt, hogy kamerák előtt beszéljen a kérdésről.
Arra a kérdésre, hogy szerinte a lövöldözés merénylet volt-e, Biden azt mondta: "van egy véleményem, de nem ismerek minden tényt". Később telefonon beszélt a 78 éves Trumppal - közölte a Fehér Ház, de részleteket nem közöltek.
Biden egyik kampánytisztviselője azt mondta, hogy a csapat "azon dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban levegyük a televíziós hirdetéseinket", válaszul a történtek súlyosságára.
Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg. Egy másik ember viszont meghalt a támadásban és ketten életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.
Duda: megrázó pillanat az egész szabad és demokratikus világ számára
Lengyel vezetők is elítélték vasárnap a Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen helyi idő szerint szombaton elkövetett merényletkísérletet.
Andrzej Duda lengyel elnök úgy ítélte meg a közösségi médiában, hogy a merénylet "megrázó pillanatot jelent nemcsak Amerika számára, hanem az egész szabad és demokratikus világ számára is".
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, védelmi miniszter "megrázónak és megengedhetetlennek" nevezte a támadást.
Mateusz Morawiecki volt lengyel kormányfő "tejles szolidaritását" fejezte ki Trump iránt. "A politikában elszabadult gyűlölet forgatagát meg kell állítani!" - hangsúlyozta.
Hszi Csin-ping együttérez
Hszi Csin-ping kínai elnök együttérzését és aggodalmát fejezte ki a Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt - közölte vasárnap közleményében a kínai külügyminisztérium.
"Hszi Csin-ping kínai elnök együttérzését fejezte ki Trumpnak, aki a lövöldözésben megsebesült" - áll a külügyi tárca közleményében, hozzátéve, hogy Peking is figyelemmel kíséri a volt amerikai elnök elleni merénylet körülményeit.
Macron: "demokráciáink tragédiája"
A világ további vezetői is megdöbbenéssel reagáltak vasárnap arra, hogy Donald Trump volt amerikai elnök ellen merényletet kíséreltek meg egy pennsylvaniai kampányrendezvényen.
Olaf Scholz német kancellár mielőbbi gyógyulást kívánt Donald Trumpnak, és az X-en azt írta, hogy "az ilyen erőszakos cselekmények fenyegetik a demokráciát". Hozzátette: a Donald Trump elleni támadás "megvetendő". "Mielőbbi felépülést kívánok neki. Gondolataim mindazokkal is vannak, akiket érintett a támadás" - írta a szociáldemokrata politikus.
Emmanuel Macron francia elnök "demokráciáink tragédiájaként" ítélte el a Trump elleni támadást. "Franciaország osztozik az amerikai nép megdöbbenésében és felháborodásában" - írta az államfő az X-en, és mielőbbi gyógyulást kívánt.
Laj Csing-tö tajvani elnök gyors felépülést kívánt Trumpnak. "A politikai erőszak soha semmilyen formában nem elfogadható a demokráciáinkban. Őszinte részvétemet fejezem ki a támadás áldozatainak" - írta az X-en.
Elfogadhatatlan az erőszak
Megdöbbenésüket fejezték ki és határozottan elítélték az erőszakot szlovén és horvát politikusok a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletre reagálva vasárnap.
"Az erőszaknak semmilyen formában nincs helye egy demokráciában. Nincs helye a politikai életben, a közéletben és a magánéletben sem" - írta Natasa Pirc Musar szlovén államfő az X-en.
"Egy demokráciában nincs helye a politikai erőszaknak, és ez elfogadhatatlan" - fogalmazott Tanja Fajon szlovén külügyminiszter mikroblogjában, és egyben mielőbbi felépülést kívánt Donald Trumpnak.
Andrej Plenkovic horvát kormányfő közösségi oldalán szintén jobbulást kívánt Trumpnak.
"A politikai erőszak elfogadhatatlan és a legnagyobb veszélyt jelenti a demokráciára" - írta a horvát kormányfő.
9. frissítés: További uniós reakciók
Roberta Metsola, a leköszönő Európai Parlament elnöke ugyancsak az X-en adott hangot megdöbbenésének, elítélve a politikai erőszakot, amelynek mint leszögezte - "nincs helye társadalmainkban".
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén aláhúzta: a politikai erőszak elfogadhatatlan egy demokráciában, és élesen elítélte a támadást.
Moszkvának nem fér bele az erőszak - talán az ablakot hiányolják a történetből
Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.
"Oroszország mindig is elítélte, és mi is határozottan elítéljük erőszak minden megnyilvánulását a politikai küzdelem során" - mondta Peszkov.
A szóvivő szerint az elnökválasztási küzdelem során világossá vált, hogy Trump élete veszélyben forog.
"Miután számos kísérlet történt arra, hogy Trumpot eltávolítsák a politikai színtérről, előbb jogi eszközök, bíróságok, az ügyészség segítségével, a jelölt politikai hiteltelenítésére és lejáratására tett kísérletekkel, minden külső megfigyelő számára nyilvánvalóvá vált, hogy az élete veszélyben van" - fogalmazott.
Peszkov azt hangoztatta, hogy Moszkva nem hiszi, hogy az elnökjelölt likvidálására tett kísérletet a jelenlegi hatóságok szervezték meg, de a történteket az a légkör idézte elő, amelyet ez a kormányzat teremtett a politikai küzdelem során. Mint mondta, a kormányzat a nemzetközi színtérről "akarva-akaratlanul átvitte munkamódszereit a belpolitikára", ahol szintén megjelent "az erőszakos döntések stílusa".
A szóvivő Oroszország nevében részvétét fejezi ki az elhunytak családjának, és mielőbbi felépülést kíván azoknak, akik megsebesültek a Trump elleni merényletben.
Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Rosszija 24 televízió műsorában azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államokban "az elnök elleni merényletkísérlet sajnos olyan hagyomány, amely kezd normává válni". Emlékeztetett rá, hogy tucatnyi hasonló bűncselekményt követtek el amerikai államfők és elnökjelöltek ellen.
Zaharova a Telegram-csatornáján reagált Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) parancsnokának szombati nyilatkozatára, amely szerint az általa vezetett szolgálat sikertelen kísérletet tett Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolására. A szóvivő rámutatott, hogy a merényletet amerikai pénzből készítették elő, és felvetette a költői kérdést, hogy az Egyesült Államok számára nem lenne-e jobb Ukrajna fegyverzése helyett a pénzt az amerikai rendőrség és más rendvédelmi szolgálatok finanszírozására fordítani.
10. frissítés: Vucic: éppen a woke, a liberális mozgalmak a legerőszakosabbak
Reményét fejezte ki Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, hogy "gyűlölet őrülete", amely terjed a világon, megszűnik hamarosan, egyben gyors felépülést kívánt Donald Trump volt amerikai elnöknek az ellene elkövetett merénylet után.
A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnapi beszámolója szerint Vucic abbéli hitének adott hangot, hogy "kevesebb agresszió lesz, különösen azok részéről, akik mindig mást neveznek erőszakosnak, és a leggyakrabban éppen tőlük érkezik a támadás. Hiszek az amerikai nép erejében, hogy képes lesz mindezen túllépni, és hiszem azt, hogy mi, Szerbiában is képesek leszünk megőrizni a racionalitásunkat, és meg fogjuk érteni, hogy milyen fontos a béke, milyen fontos a stabilitás, és hogy előre fogjuk tolni az országunkat" - húzta alá.
Vucic szerint a volt amerikai elnök elleni támadást a gyűlölet motiválta. Véleménye szerint felfordult a világ, mert az válik bűnössé, aki a támadás célpontja volt. Mint mondta, éppen azok az úgynevezett woke, liberális mozgalmak a legerőszakosabbak, amelyek az erőszak ellen szólalnak fel. Minden pont az ellentéte annak, mint amit mondanak - fogalmazott. "Amikor azt mondják, hogy büntessen meg téged Allah, akkor azt mondják, hogy ez nemes dolog, de valójában az a hibás, aki a támadás áldozata. Amikor azt mondják, hogy uránnal kell gyerekeket ölni, akkor nem az a hibás, aki ezt mondta, őket meg kell védeni. Azokat kell elítélni, akiket szegényített uránnal, vagy bármilyen uránnal meg akarnak ölni" - utalt a szerb államfő arra, hogy amikor a NATO 1999-ben Jugoszláviát bombázta, a bombákban szegényített urán is volt, ami azóta a szerbiai orvosok szerint számos daganatos megbetegedést okozott az országban.
Vucic szerint minden fordítva van, például a béke kérdése is. "Ha valaki a béke mellett szólal fel, például amikor Orbán Viktor azt mondja, hogy a béke mellett áll, vagy ha bárki közülünk azt mondja, hogy a béke pártján áll, akkor ők azt mondják: nem, nem, te nem a béke mellett állsz" - részletezte a szerb elnök. "Az emberek vissza akarják kapni az életüket. Nem akarják, hogy egy klikk vagy egy hamis elit, olyanok, akik az elmúlt években és évtizedekben rátelepedtek a világra, továbbra is meghatározzák a sorsukat. Az emberek azt akarják, hogy megkérdezzék őket" - hangsúlyozta, majd hozzátette, a jövőben a saját gondolatokért, a szabad gondolkodásért folyó harc fog eluralkodni a világon.
Milos Vucevic szerb miniszterelnök is reagált támadásra. Szerinte az erőszaknak nincs és nem lehet helye a politikában. "Mindannyian együtt kell nemet mondjuk mindazoknak, akik úgy gondolják, hogy golyóval, nem pedig szavazócédulákkal lehet döntéseket hozni. A demokráciát meg kell védeni, az emberi élet pedig sérthetetlen" - húzta alá a szerb kormányfő.
Ivica Dacic szerb belügyminiszter szerint a Donald Trump elleni merénylet a bizonyíték arra, hogy milyen következményekkel jár egy gyűlölettel, fenyegetésekkel és egy ember dehumanizációjával járó kampány.
11. frissítés: "Rendíthetetlenek maradunk hitünkben, és szembeszállunk a gonosszal"
Soha korábban nem volt annyira fontos, mint most, hogy egységesek, erősek és elszántak maradjunk, és amerikaiként megmutassuk valódi jellemünket - írta Donald Trump vasárnap a Truth Social nevű közösségi oldalon pár órával az ellene elkövetett merénylet után.
"Nem hagyhatjuk, hogy a gonosz győzedelmeskedjen" - üzente a republikánus párti elnökjelölt-aspiráns, aki azt is írta, hogy "csakis Isten akadályozta meg, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen".
"Nem adjuk meg magunkat a félelemnek, hanem rendíthetetlenek maradunk hitünkben, és szembeszállunk a gonosszal" - tette hozzá.
A Politico hírportál Trump kampánystábjának egy belső feljegyzésére hivatkozva arról adott hírt, hogy megerősítik a fegyveres biztonsági őrök jelenlétét a kampányhelyszíneken a támadás után.
A feljegyzésben arra is felszólították a kampánystáb tagjait, hogy vasárnap maradjanak távol a washingtoni és West Palm Beach-i irodáktól, illetve semmilyen formában ne kommentálják a nyilvánosságban a támadást.
Mike Johnson, a washingtoni Képviselőház republikánus elnöke az MSNBC televíziónak nyilatkozva arról beszélt: "csoda", hogy Trump élve megúszta a merényletet, mert a lövedék "épp csak egy milliméterrel" tévesztett célt ahhoz, hogy súlyos sebesülést okozzon, sőt akár végezzen a volt elnökkel. "De Trumpnak szinte kimeríthetetlen energiája van, és tovább fog küzdeni" - tette hozzá.
"Az utóbbi időben túlságosan felhevült a politikai beszédmód az Egyesült Államokban, és ezt le kellene hűteni" - jelentette ki Johnson.
A republikánus politikus beszámolt arról is, hogy a Kongresszus átfogó vizsgálatot fog lefolytatni annak felderítésére, hogy a biztonsági intézkedések során követtek-e el hibákat a kampánygyűlésen. Szerinte választ kell találni arra a kérdésre is például, hogyan lehetséges, hogy az elnökök védelmét ellátó Secret Service nem figyelt fel a magas épület tetején tartózkodó fegyveres merénylőre. "Egyelőre még sokkal több a kérdés, mint a válasz" - mondta Johnson.
Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg. Egy másik ember viszont meghalt a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.
 12. frissítés: További részletek a merénylőről
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől, ahol egy résztvevő meghalt, ketten pedig súlyosan megsebesültek.
Zoom
Videókép: CBS
Thomas Matthew Crooks a pennsylvaniai Bethel Parkban, Pittsburgh egyik külvárosában élt.
Az FBI egyik illetékese szombat éjjel azt mondta: egyelőre vizsgálják, hogy pontosan miért nyitott tüzet a merénylő a korábbi elnökre. A helyszínen megölt Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak; a CNN hírtelevíziónak azt mondta, hogy egyelőre próbálja felfogni, hogy "mi a fene történik", de a fiáról addig nem akar mondani semmit, amíg nem beszélt a hatóságokkal.
Crooks politikai hovatartozása nem teljesen egyértelmű, mert a nyilvános adatbázisok alapján regisztrált republikánus párti szavazó volt Pennsylvaniában, de 2021-ben, Joe Biden beiktatásának napján 15 dollárt adományozott egy baloldali kampányszervezetnek. A pennsylvaniai nyilvántartás szerint korábban nem indult ellene eljárás semmilyen bűnügyben.
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vasárnap hozta nyilvánosságra a feltételezett elkövető nevét. Crooksnál nem voltak iratok; a többi között a DNS-e alapján azonosították. A helyszínen egy gépkarabélyt foglaltak le a hatóságok (az AR-15, amiről a híradások szólnak "csak" félautomata karabély - a szerk.). A hatóságok szerint a lőfegyvert az apja vette több mint fél évvel korábban.
 
 
A helyszínen készült felvételek és műholdképek alapján a merénylő egészen közel tudott jutni a színpadhoz, ahol a korábbi elnök szombaton beszélt. A közösségi médiában megjelent felvételeken egy szürke terepszínű ruhát viselő, mozdulatlanul fekvő alak látható egy épület tetején, amelyet kevesebb mint 150 méter választott el a pulpitustól, ahol Trump állt. Egy képzett lövész ilyen távolságból nagy valószínűséggel képes eltalálni egy embert. Az amerikai hadseregnél az újoncoknak például pont ekkora távolságból kell eltalálni egy ember alakú célpontot, hogy megszerezzék a szükséges minősítést az M16-os gépkarabély használatához.
13. frissítés: Melania Trump: egy szörnyeteg próbálta meg kioltani Donald szenvedélyét
Melania Trump egykori first lady szörnyetegnek nevezte a merénylőt.
"Egy szörnyeteg(...)megpróbálta kioltani Donald szenvedélyét, a nevetését, találékonyságát, a zene iránti szeretetét és ihletettségét" - írta Melania Trump az X-en.
"Emlékezzünk arra, hogy az eltérő vélemények, politikák és politikai játszmák eltörpülnek a szeretet mellett" - fogalmazott az egykori first lady, aki 2005 óta Trump házastársa. Melania Trump üzenetében férjéhez hasonlóan összefogásra szólított fel.
"Ne feledjük, hogy túllépve a jobb- és baloldalon, a vörösön és a kéken, mindannyian olyan családokból származunk, akik szenvedélyesen küzdenek együtt egy jobb életért" - írja az X-en közzétett közleményben Donald Trump felesége.
14. frissítés: Robbanószereket találtak a merénylő kocsijában
A merénylet elkövetőjeként azonosított Thomas Crooks egy egészségügyi rehabilitációs otthon konyháján dolgozott.
Robbanószereket találtak Trump merénylőjének autójában, és lehet, hogy az otthonában is – írja a New York Times.
Az FBI által Thomas Matthew Crooksként azonosított férfivel, miután rálőtt Donald Trumpra, a titkosszolgálat egy mesterlövésze végzett, nagyjából fél percen belül azt követően, hogy leadta a lövéseket.
Crooks a pennsylvaniai Bethel Parkban élt és állítólag egy ottani egészségügyi rehabilitációs otthon konyháján dolgozott, bár ezt a helyszínen az intézmény vezetője a nyomozás érdekeire hivatkozva sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a BBC riporterének.
A merénylethez használt fegyvert – egy AR-15 típusú félautomata puskát – sajtóértesülések szerint Crooks apja vásárolta.
Az FBI közleménye szerint hónapokba is telhet, mire képesek lesznek felderíteni a 20 éves Crooks indítékait, ráadásul a férfi politikai szimpátiarendszere sem tűnik egyértelműnek, mert egyfelől Crooks ugyan regisztrált republikánus szavazó volt, de korábban támogatott egy baloldali, illetve demokrata kezdeményezéseket finanszírozó szervezetet is.
15. frissítés: Biden alapos, de gyors kivizsgálást ígér
Alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban Joe Biden amerikai elnök vasárnapi sajtónyilatkozatában, és arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Biden elmondta, elrendelte, hogy független vizsgálatban tárják fel, mi vezetett a pennsylvaniai kampánygyűlésen elkövetett merénylethez, amelyben a republikánus elnökjelölt-aspiráns könnyebben megsebesült, és egy ember meghalt, illetve kettő súlyos állapotban kórházba került. A vizsgálat eredményét nyilvánosságra fogják hozni - tette hozzá.
Joe Biden kiemelte, a legfontosabb most a nemzet egysége. Elmondta, rövid, de kellemes telefonbeszélgetést folytatott választási kihívójával, és nagyon hálás azért, hogy Donald Trump jól van, és felépül az elszenvedett sebesüléséből. Biden hangsúlyozta: a merénylet "ellentétes mindazzal, amit az Egyesült Államok nemzetként képvisel.
Az elnök arról is tájékoztatott, hogy utasította a hivatalban levő és volt elnökök védelmét ellátó titkosszolgálatot (Secret Service), vizsgálják felül az összes biztonsági intézkedést a hétfőn Milwaukee-ban kezdődő republikánus nemzeti konvencióra vonatkozóan.
16. frissítés: FBI-igazgató: egyelőre semmi jele mentális betegségnek
A Donald Trump kampánygyűlésén merényletet elkövető férfi egyedül cselekedett, és egyelőre nem találják nyomát annak, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett volna - mondta el vasárnap újságíróknak Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója.
Wray hangsúlyozta, hogy a nyomozás még kezdeti szakaszban van. Egyik prioritásuk, hogy feltárják a 20 éves elkövető indítékát. Mindeddig a közösségimédia-oldalain sem találták nyomát fenyegető írásoknak vagy bejegyzéseknek.
Az FBI-igazgató megerősítette, hogy a támadó egy félautomata lőfegyvert használt, amelyet az apja vásárolt legálisan. Az autójában gyanús szerkezetet találtak, amelyet laboratóriumban fognak megvizsgálni.
Wray megjegyezte, hogy az online térben máris fokozódtak az erőszakcselekményekkel kapcsolatos fenyegetések a Trump elleni szombati merényletkísérlet óta.
Az ügyben mind gyilkossági kísérlet, mind pedig belső terrorizmus címén vizsgálatot folytatnak. Az FBI nagy erőket összpontosít arra, hogy felderítsen minden esetleges fenyegetést, amely a hétfőn kezdődő republikánus nemzeti konvenciót érintheti.
(Kuruc.info - MTI - Mandiner - hvg.hu nyomán)
Kapcsolódó: