A szervezet küldetése az év végével lejár. Mivel esély sem mutatkozik kompromisszumos megoldásra, a megfigyelőket visszahívják. Az Izrael által vezetett USA szerint természetesen egyedül Moszkva felelős a kudarcért, mint a székely viccben, mely szerint a verekedés úgy kezdődött, hogy a szomszéd visszaütött.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői 2009 elején kivonulnak Grúziából - közölte hétfőn a szervezet. Oroszország és Grúzia az utóbbi ország két, elszakadásra törekvő tartományának státuszáról nem tudtak megállapodni.
Oroszország elismerte a két szakadár terület, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét. Ezt az oroszokon kívül csak Nicaragua tette még meg. Az USA nagykövete, Julie Finley szerint megdöbbentő volt az orosz fél ellenállása bármilyen kompromisszumos megoldás tekintetében. Mint fogalmazott, a kudarcért és az elkövetkező eseményekért kizárólag az Oroszország a felelős.

Az EBESZ-megfigyelők mandátuma idén december 31-én ér véget. A szervezet szerette volna három hónappal meghosszabbítani a küldetést. Az EBESZ jelenlegi vezetése, Finnország közölte, hogy a felek álláspontja annyira ellentétes, hogy reménytelen a megegyezés az év vége előtt, ezért a szervezetnek nincs más választása, mint kivonulni.
Az EBESZ megfigyelői 1992 óta dolgoznak Grúziában. Az 56 tagállamot tömörítő szövetségnek Grúzia és Oroszország is tagja. A szervezet csaknem kétszáz munkatársa hagyja el 2009 elején Grúziát. A néhány napos augusztusi orosz-grúz háború utáni tűzszünet betartását ellenőrző 28 fegyvertelen EBESZ-megfigyelő azonban továbbra is Grúziában marad. Az ötnapos háború óta több incidens is történt a határ mentén, és mindkét fél a másikat vádolja a tűzszüneti megállapodás megszegésével.
(FH - Zsindex nyomán)