Cipi Livni izraeli külügyminiszter az egyiptomi legfelsőbb politikai vezetés meghívására ma, december 25-én Kairóban tárgyalt. Huszni Mubárak elnök igyekezett meggyőzni Livnit, hogy Izrael a Hamász rakétatámadásai ellenére se indítson átfogó szárazföldi támadást a Gázai övezet ellen. A zsidó államban egyébként a legutóbbi rakétatámadások miatt egyre inkább felerősödik a palesztinok elleni átfogó katonai támadást követelők hangja. Kairói útja előtt Livni külügyminiszter is így nyilatkozott: „Az izraeli hadseregnek megvan az ereje a jelenlegi állapotok megváltoztatására. S mi megváltoztatjuk ezt a helyzetet.”

Cipi Livni(volt Moszad-bérgyilkos) és Huszni Mubárak ma Kairóban
Cipi Livni izraeli külügyminiszter ma Kairóban Huszni Mubárak egyiptomi elnökkel, Ahmad Abu el-Gájt külügyminiszterrel és Umár Szulejmánnal, az egyiptomi titkosszolgálat főnökével folytatott megbeszélést. A két ország külügyminisztere a mai megbeszélések után közös sajtótájékoztatót tartott Kairóban. Livni saját elmondása szerint arra kérte vendéglátóit, hogy mindenképpen igyekezzenek megakadályozni a hosszútávú rakéták bejuttatását Egyiptomból a Gázai övezetbe. A Hamász ugyanis az utóbbi hetekben már a Gázai övezettől távolabbi Asdod és Askelon izraeli nagyvárosokat is lövi. Ahmad Abu el-Gájt egyiptomi külügyminiszter kijelentette, hogy országa területéről semmilyen rakéták nem jutnak el a Gázai övezetbe, írja a Jediot Áháronot című héber napilap kiküldött tudósítója.
Cipi Livni a kairói sajtótájékoztatón sopánkodva és szemforgató módon elmondta: Az izraeli területek állandó rakétázásával a Hamász nem a palesztin nép érdekeit szolgálja, hanem akadályt gördít a palesztin állam megalakításának útjába. Livni, aki egyben a jövő februári választásokon győzelmi esélyes kormányzó Kadimá párt elnöke is, kairói villámlátogatása során Gil'ád Salít izraeli katona kiszabadításának lehetőségéről is tárgyalt Umár Szulejmánnal az egyiptomi titkosszolgálat főnökével. Mint ismert, Gi'lád Salítot több mint tizenöt hónappal ezelőtt ejtette fogságba a Hamász a Gázai övezetben és elengedéséért cserébe bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását követeli.

Palesztinok Kasszám-rakétákkal
Ahmad Abu el-Gájt egyiptomi külügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta: egyértelműen közölte Livnivel, hogy Kairó nem vállal felelősséget a Gázai övezetben kialakult súlyos helyzetért, mert azt az érintett felek, tehát a palesztinok és Izrael, csakis békés eszközökkel, a tárgyalóasztal mellett oldhatják meg.
Az El-Haját (Az Élet) című arab nyelvű napilap mai számában egy nevének elhallgatását kérő magas beosztású egyiptomi politikus azt nyilatkozta: kairói vezető politikusok már korábban is Izrael tudtára hozták, hogy a Gázai övezet ellen indítandó szárazföldi katonai támadással csak saját magának okozna súlyos károkat. Az ilyen „rendcsináló” szárazföldi támadás ugyanis még jobban Izrael ellen hangolná a nemzetközi közvéleményt, amely már most elítéli a zsidó állam által alkalmazott szárazföldi és tengeri blokádot, s ezenkívül egy ilyen akcióval az egységes arab fellépést is kiváltaná.
Az El-Hajátnak nyilatkozó befolyásos egyiptomi politikus szerint a Hamász is hibát követ el a táhdijá, magyarul a fegyvernyugvás meghosszabbításának elutasításával. A táhdijá meghosszabbításának elvetése ugyanis igen rossz időben történik, mert Izraelben a jövő esztendő februárjában parlamenti választások lesznek, s most mindegyik cionista párt egymásra licitál a minél harciasabb hangvétel terén.
A Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom tegnap, december 24-én bejelentette, hogy az újabb izraeli támadások miatt részéről véget ért az egyiptomi közvetítéssel létrejött 24 órás fegyvernyugvás. Mahmúd az-Zahhár, a mozgalom politikai osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a palesztinok csak az idén júniusban aláírt tűzszüneti egyezmény feltételeinek tiszteletben tartása mellett hajlandók meghosszabbítani Izraellel a fegyvernyugvást, írja tegnapi számában a Közügyek és Politikai Események Jeruzsálemi Központja című héber nyelvű biztonságpolitikai hírportál.

Rakétatalálat érte izraeli ház Asdodban
A Gázai övezet körül kialakult robbanékony helyzetet súlyosbítja, hogy a Hamász mozgalom Izz ed-Dín el-Kasszám (az Izraelre kilőtt Kasszám-rakétákat is róla nevezték el – a szerk.) nevű fegyveres szárnya a politikai vonallal ellentétben semmilyen körülmények között nem hajlandó meghosszabbítani a táhdiját, a fegyvernyugvást Izraellel. Abu Ubejdá, a szervezet szóvivője kijelentette, hogy az Izz ed-Dín el-Kasszám öngyilkos harcosai bármikor felújíthatják a támadásokat az izraeli célpontok ellen. „Izrael egyre elhatalmasodó ostobasága kényszerít bennünket a rakéták kilövésének fokozására, s ezáltal több ezer cionistát állítunk a tűzvonalba, miközben védjük a palesztin népet”, mondta a szóvivő.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info