Az isztambuli repülőtéren ma reggel öt-hatezer ember ünnepelte a davosi Világgazdasági Fórumról hazaérkező Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt, aki Simon Peresznek tegnap többek között azt mondta: „Ha Izrael annyira igyekszik nem ártani a polgári lakosságnak, akkor miért olyan sok a halott gyermek Gázában?” A Hamász máris üdvözölte Erdogán palesztin nép melletti kiállását.

Az isztambuli nemzetközi repülőtéren ma reggel több ezer éljenző, török és palesztin zászlókat lengető ember várta a davosi Világgazdaság Fórumról hazatérő Recep Tayyip Erdogan kormányfőt. A transzparenseken többek között az „Új vezető született a világon” és a „Törökország veled van” feliratok voltak olvashatók.


Fotók: Reuters

Amint arról már beszámoltunk, a török miniszterelnök a davosi politikai fórumon helyére tette a végtelen cinizmussal megnyilatkozó, s hazugságait a világgal elhitetni akaró Simon Peresz izraeli államfőt, majd amikor a cionisták kegyeit hajhászó vitavezető nem tette lehetővé számára a megválaszolás jogát, helyéről mérgesen felugrott és elhagyta a helyszínt.

Erdogan ma reggel az isztambuli repülőtéren a rá várakozó tömegnek kijelentette: „Én nem holmi törzsfőnök, hanem Törökország miniszterelnöke vagyok. Kötelességemnek tartottam megvédeni Törökország és a török nép becsületét.”

A Hamász ma délelőtt üdvözölte Erdogant és megköszönte neki a palesztin nép melletti kiállását. Fauzi Barhúm, a Hamász szóvivője igen bátor lépésnek nevezte a török miniszterelnök davosi megnyilatkozását, illetve azt, hogy a vitafórum levezetőjének elfogultsága láttán elhagyta a pódiumot.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info

Korábban írtuk: Erdogan Peresznek: „Önök gyermekeket ölnek Gázában!”
A svájci Davosban tartott Világgazdasági Fórum keretében csütörtökön a Gázai övezet elleni izraeli irtóhadjárat kiváltotta válság megoldására irányuló vitára került sor, amelyen részt vett Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár, 'Amru Muszá, az Arab Államok Ligájának főtitkára, Simon Peresz izraeli államelnök és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Erdogan faképnél hagyja Pereszt

A hallgatóság előtt lefolytatott politikai vita moderátora David Ignatius, a The Washington Post című napilap ismert publicistája volt. Az esemény legérdekesebb történése a Peresz-Erdogan pengeváltás volt, amelynek során a török kormányfő többször gyermekgyilkossággal vádolta a zsidó államot, majd végül mérgesen elhagyta a pódiumot.
Törökország nem is olyan régen még Izrael katonai szövetségesének és egyik legfontosabb gazdasági partnerének számított a Közel-Keleten, de a Gázai övezet ellen indított irtóhadjárat a zsidó állammal szemben követett eddigi politikájának átértékelésére késztette Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt. A török kormányfő Davosban Barack Obamát, az Egyesült Államok nemrégen beiktatott elnökét is Washington korábbi közel-keleti politikájának megváltoztatására szólította fel.
Simon Peresz izraeli államfő beszédében közel félórán keresztül igyekezett meggyőzni vitapartnereit és a jelenlevő, egyértelműen cionista érzelmű hallgatóságot arról, hogy hazája jogosan lép fel a Hamász ellen. A Nobel-békedíjas, álszent Peresz legalább húsz alkalommal nyomatékosan kihangsúlyozta a béke szót, miközben igyekezett elhitetni, hogy a zsidó állam védelmi háborút indított a Hamász ellen.
A nagy fölvásárló végül személyes támadást intézett egyik vitapartnere, Recep Tayyip Erdogan török kormányfő ellen fölróván neki, hogy nem támogatja (sic!) Izraelt a Hamásszal vívott küzdelmében... Peresz beszédét a hallgatóság tapssal jutalmazta.
Erdogan, aki Peresz előtt már beszélt, a személyes megszólításra hivatkozva szeretett volna reagálni, de a moderátor, David Ignatius azzal az indokkal, hogy nincs idő egy újabb szópárbajra, nem adott lehetőséget a török miniszterelnöknek a megválaszolásra. Erdogan korábban azonban már jól odamondogatott Peresznek, többek között azt, hogy az izraeli államfőnek azért olyan nagy a szája, mert gyengék az érvei. „Ha Izrael annyira igyekszik nem ártani a polgári lakosságnak, akkor miért olyan sok a halott gyermek Gázában?” tette fel a kérdést Peresznek.
A Peresz beszédét lelkes tapssal jutalmazó hallgatósághoz fordulva Erdogan megkérdezte: „Önök most minek tapsolnak? Talán a gyermekek ölését jutalmazzák tapssal?” Az izraeli államfő a vita során azt is mondta Erdogánnak, hogy Törökország sem cselekedne másképpen, ha rakéták landolnának Isztambulban. „Önök viszont gyermekeket ölnek Gázában!”, válaszolta a török kormányfő Peresznek.
A török államfő a vita folyamán érdekes diplomáciai kulisszatitokba is beavatta a hallgatóságot, amikor felfedte, hogy Éhud Olmert, köztörvényes zsidó miniszterelnök hogyan hiúsította meg a szíriai-izraeli béketárgyalásokat. „Négy nappal a Gázai övezet elleni támadás előtt Törökországban járt Éhud Olmert, hogy közösen tető alá hozzuk az izraeli-szíriai béketárgyalásokat. Hét órán át ültünk egy szobában, miközben időnként telefonon egyeztettem Basár el-Ászád szíriai elnökkel. Izrael azonban a béketárgyalások helyett a háborút választotta”, mondta Erdogan.
Miután a moderátor Erdogánnak nem adta meg a szót a válaszadásra, a török miniszterelnök indulatosan megjegyezte: „Az elnök (Simon Peresz – a szerk.) huszonöt percet beszélhetett, míg én ennek a felét sem. Többet nem jövök Davosba.”, mondta Erdogan, majd faképnél hagyta vitapartnereit.
Erdogan a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy vizsgálja felül a közel-keleti terrorszervezetekkel kapcsolatos washingtoni álláspontot. Hírelemzők egyöntetűen rámutatnak, hogy a török miniszterelnök ezzel arra célzott, hogy Amerika vegye le a terrorszervezetek listájáról a libanoni Hizbulláhot és a palesztinai Hamászt.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info