Állítólag két korábbi támadást már beismert az az erdélyi magyar, illetve bolíviai-horvát férfi, akiket az államfő elleni merénylet előkészítésével gyanúsítanak Bolíviában. A két férfit előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, jelenleg egy zsúfolt börtönben várnak a tárgyalásukra
Terrorizmus vádjával előzetes letartóztatásba helyezte egy La Paz-i bíró Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Fardig Astorga Tadicot, a Santa Cruzban felszámolt állítólagos zsoldos csapat két életben maradt tagját - jelentették vasárnap bolíviai hírportálok. A két férfit azzal gyanúsítják, hogy Evo Moreles elnök és más helyi politikusok meggyilkolására készültek.
A bíró azután rendelte el előzetes letartóztatásukat, hogy a védelem képviselői is ezt kérték biztonsági óvintézkedésként, és az ügyész több mint kétórás meghallgatáson ismertette a vád bizonyítékait, bemutatva a lefoglalt fegyverek listáját is. Tóásót és Tadicot hivatalosan terrorizmussal és "az állam biztonsága elleni támadással" vádolják - írta az ABI bolíviai hírügynökség.
A két feltételezett zsoldos szombat óta a La Paz központjában lévő, szigorúan őrzött San Pedro-i börtönben tartják fogva. Az előzetes letartóztatásukat elrendelő bíró a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a gyanúsítottak különlegesen őrzött zárkába kerülnek. Az El Diario című újság szerint hozzátartozóik sem látogathatják őket. Az ABI szerint a San Pedro-i a dél-amerikai ország egyik legzsúfoltabb börtöne, ahol több mint ezer rabot tartanak fogva, a XX. század elején emelt épület befogadóképessége háromszorosát-
Az ügyész saját elmondása szerint kérte, hogy a korszerűtlen épületből mindkét gyanúsított kerüljön át a La Paz-tól 12 kilométerre lévő, a hatóságok szerint maximálisan őrzött Chonchocoro-i börtönbe, majd később a Potosíban lévő Cantumarca-i fegyházba. Az El Deber című helyi újság korábban arról írt, hogy az ügyészség nem tartja elég biztonságosnak a San Pedro-i börtönt, és attól tart, hogy "a tapasztalt katonák megszökhetnek".
A 28 éves, számítástechnikus Tóásó Előd és az 51 éves Tadic sértetlenül élte túl a bolíviai kommandósok rohamát a Las Americas szállodában, ahol társaikat, a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót - a csoport állítólagos vezetőjét -, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert csütörtök hajnalban lelőtték. A bolíviai kormány szerint Tóásó és Tadic már beismerte, hogy részt vettek a Saúl Avalos miniszterhelyettes háza ellen márciusban, és a Julio Terrazas érsek lakhelye ellen múlt szerdán elkövetett terrortámadásokban.
Az ABI igazságszolgáltatási forrásból úgy tudja, hogy a merényletek és a "zsoldos sejt" mögött gazdaságilag erős szabadkőműves páholyok állnak, de ezek jellege és társadalmi összetétele nem ismert. A forrás szerint az "öt terroristát" Santa Cruz-i szabadkőműves páholyok pénzelték. A feltételezett bérgyilkosok állítólag Európában léptek kapcsolatba egy ismeretlen személlyel, akit a nyomozók tanúvallomások alapján csak "Az Öreg" néven tudtak beazonosítani. A Bolíviában kormányzó Mozgalom a Szocializmusért egy szenátora korábban egy horvát származású bolíviai üzletembert, a Santa Cruzban élő Branko Marinkovicot vádolta meg a Morales meggyilkolására szőtt összeesküvés megszervezésével.
(Origó)
Kuruc.info kommentár: Egyre szövevényesebb az ügy. Eduardo könnyen vádolható azzal, hogy cionista érdekeket szolgált, mint ahogy ennek ellenkezőjével is. A két magyar társáról viszont, kik az ismeretlenség homályába burkolódzó, s vélhetően asztaltársaságnyi létszámból álló Székely Gárda tagjai, viszont nehezen képzelhető el, hogy szabadkőműves páholyok kérésére, ilyen veszélyes kalandba bocsátkoznának. Hacsak nem másként tálalták az ügyet számukra. Mindenesetre egyre inkább az derül ki, hogy a két kalandvágyó, romantikus hősiességi ábrándokat kergető fiatalt Eduardo rántotta magával a halálba. Bár, tegyük hozzá, ehhez kellett a két magyar is. Az igazsághoz úgy kerülnénk közelebb, ha Előd beszélni tudna, ám félő, hogy "szökési kísérlet" közben életét veszti a bolíviai hatóságok szerint "tapasztalt katona".