Ittámár Ben Gvír menórakövetelő
„A béke és testvériség szellemében” Izraelbe érkező XVI. Benedek pápának hétfőn érdekes meglepetésben lesz része Jeruzsálemben: a parlamenti Nemzeti Egység Párt politikusai bírósági úton kívánják megakadályozni, hogy látogatása végén a szentatya elhagyhassa Izrael állam területét, amíg kötelezettséget nem vállal az ókori zsidó Szentélyből elrabolt aranymenóra visszaszolgáltatására – olvasható a Háárec világhálós oldalán. 
Ittámár Ben G'vír és Báruh Márzel, a parlamenti Nemzeti Egység Párt (Há-Ihud Há-Leumi) ismert politikusai, parlamenti tanácsadók, hétfőn a jeruzsálemi bíróságon bűnügyi feljelentést tesznek, amelynek indoklása így hangzik: „Pontosan meg nem határozható időpontban ismeretlen elkövetők zsákmányként elrabolták a Szentély kegytárgyait, köztük a hétágú, színarany gyertyatartót, a menórát, amely a bűncselekmény elkövetése előtt a Szentélyben állt. 
A kegytárgyakat elrabolták, s a Szentélyt felperzselő Titusz Rómába vitte őket. A Titusz-diadalíven látható, amint a zsidó foglyok trombitákat és a színkenyéráldozat bemutatásakor használt tálcákat cipelnek. Alulírott feljelentés benyújtóinak birtokában levő bizonyítékok szerint a fent nevezett tárgyak, vagy legalábbis azoknak egy része Rómában, a Vatikán pincéiben találhatók” - olvasható a feljelentésben. 

Báruh Márzel menórakövetelő

A római Titusz-diadalív menórája
A feljelentők ezért arra kérik a jeruzsálemi bíróságot, hogy bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt rendelje el a római pápa és három magas rangú kísérőjének visszatartását Izraelben mindaddig, amíg kötelezettséget nem vállalnak az ókori Szentély kegytárgyainak visszaszolgáltatására. A feljelentők tanúként megnevezik a két izraeli országos főrabbit, Joná Metzgert és Mose 'Ammárt, valamint Jiszráél Áriél rabbit, a Szentélykutató Intézet vezetőjét. 
XVI. Benedek hétfőn kezdődő jeruzsálemi látogatása idején a feljelentést tevő zsidók és társaik a „Tolvaj, add vissza menóránkat!” szövegű transzparensekkel tüntetnek a szentatya ellen. 
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info