A Rózsa-Flores-ügy egyik nagy meglepetése, hogy hirtelen vádlott lett az ügyészség koronatanújából pénteki meghallgatása után. Az egyik lap megállapította, hogy az éppen egy hónapja, április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában végrehajtott rendőrségi rajtaütés óta nagyon kevés rejtélyre derült fény az eddigi nyomozás során. Tóásó Előd nővére nyilatkozott a Santa Cruz-i El Debernek, továbbra is ártatlannak tartja öccsét, és elmondta, hogy magyar és nemzetközi emberi jogi szervezetek keresik a kiutazás és a bolíviai hatóságokkal való kapcsolatfelvétel lehetőségét.
Tóásó Előd, az egy hónappal ezelőtti Santa Cruz-i szállodai rajtaütés egyetlen életben maradt és terrorizmussal vádolt magyar túlélőjének nővére, Edit nyilatkozott a Santa Cruz-i ellenzéki napilapnak, az El Debernek. A háromgyermekes családanya elmondta, hogy Előd jó ember, nem tudja elképzelni róla, hogy bűncselekményeket követne el, és most hazai és nemzetközi szakértőkkel tanácskoznak a teendőkről, és egyelőre nemzetközi küldöttség Bolíviába küldésén fáradoznak, hogy kapcsolatba lépjenek a helyi hatóságokkal, és tájékozódjanak. Öccse bolíviai tartózkodása első részében elégedetten beszélt a helyi életről, filmet forgatott és honlapokat készített, de egy idő után hirtelen megváltozott a véleménye, és nem részletezte, miért, de vissza akart térni. Több ellenzéki lap – Los Tiempos, La Prensa, El Deber – is emlékeztette olvasóit, hogy a spanyol El País 1992-es tudósítása szerint Rózsa-Flores a szerb-horvát háború során elvette minden katonájától útlevelét a külföldi önkéntesek ezredének parancsnokaként, éppen úgy, ahogy ezzel a csoporttal is megtette. Révészt nem ismerte jól, csak kétszer látta helyi versenyen.

A La Prensa és az El Deber azt is megírta Rózsa-Floresről, hogy megpróbált belépni a Bolíviai Szocialista Falangéba (FSB), amelynek vezetője egyben unokatestvére, Jorge Santistevan. Rózsa-Floresnek végül muzulmán vallása miatt kellett lemondania a tagságról, mivel az utóbbi lap magyarázata szerint Istenre és a hazára is fel kellett esküdnie.

A spanyol érdekeltségű La Razón úgy tudja, hogy Rózsa-Flores Ignacio Villa Vargas vallomása szerint bombát készített a helyi távközlési szövetkezet – Cotas – területén, amit a Santa Cruz-i Prefektúrán kellett volna felrobbantania. Ezzel kapcsolatban két változat létezik: Villa Vargas úgy tudja, hogy Pablo Klinsky, Santa Cruz-i ellenzéki képviselő ellen használták volna föl, amiért nem teljesítette ígéretét, és már nem támogatta a csoportot távközlési eszközökkel. A kormány ügynöke, Luis Nolberto Clavijo viszont azt állítja, a tervezett merényletekkel Rózsa-Flores a Morales-kormányra akarta terelni a gyanút, hogy ezzel beindítsa az országrész elszakadásához vezető folyamatot.

Ignacio Villa Vargas, az ügyészség koronatanúja pénteken beszélt a parlamenti bizottság előtt – a La Razón tudomása szerint cukorbetegségének utolsó stádiumában van –, amely kétségbe vonta állításait, mivel nem tudta alátámasztani mindazt, amit látott vagy meséltek neki. Az ügyészség annak ellenére tartja koronatanúnak, hogy számos bűncselekménye miatt rovott múltú személynek számít. A nyomozást vezető Marcelo Sosa ügyész szombaton mégis szűkszavú bejelentésében közölte a sajtóval, hogy Villa Vargasból hamarosan vádlott lesz. Ennek ellenére továbbra is azt állítja, hogy „Az Öregként” emlegetett személy vallomásai felhasználhatók a Santa Cruz-i vezetők többsége ellen. Az El Deber egyik írása szerint eddig nagyon kevés tényre derült fény a rajtaütés óta eltelt egy hónap alatt, a La Razón pedig a többpárti parlamenti bizottságon belüli erősödő szakadást fejtegette, amely főleg az ügyészség koronatanújának pénteki meghallgatása után éleződött ki.
(MNO)