Meghívták egy norvégiai irodalmi fesztiválra David Irvinget, a neves brit történészt, azonban a cionisták felháborodása miatt a meghívást végül visszavonták. A férfit egy tévéstúdióból egy mellékkijáraton vitték ki, mert cionista aktivisták tiltakoztak tévészereplése miatt. A rendőrség végül megkérte, hogy változtassa meg programját, és távozzon.
A rendőrség tanácsára hamarabb utazott vissza hazájába a holokauszt tagadása miatt korábban elítélt brit történész, David Irving, akinek hétfő óta tartó látogatása vitát váltott ki a skandináv országban, közölték szerdán rendőrségi források.
A 71 éves történészt eredetileg Lillehammerbe volt hivatalos egy irodalmi fesztiválra, ami kedden nyílt meg, de a meghívását végül visszavonták. Ennek ellenére ő Norvégiában maradt, és el akart látogatni a kulturális eseményre, amelynek idei témája az igazság.
Az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű zsidó hátterű civil szervezet aktivistái kedden megpróbálták megakadályozni, hogy Irving a TV2 csatorna stúdiójába ellátogasson, ahol egy műsorban vett részt. Végül arra kényszerítették, hogy egy mellékkijáraton távozzon.
A történész kedd esti elutazása előtt azt mondta, hogy tévénézők millióihoz szól, és elégedett.
Johan Fredriksen, az oslói rendőrség illetékese közölte, David Irving a rendőrség tanácsára, korábbi szándékát megváltoztatva elhagyta Norvégiát.
(MTI nyomán)