Az Ebolához hasonló vírust fedeztek fel kutatók Afrikában. Ez is vérzést okoz, és egyelőre senki nem tudja, hogyan fertőződhetett meg tőle az első beteg.
A Lujónak nevezett új vírusban eddig öt ember betegedett meg Zambiában és Dél-Afrikában tavaly ősszel; közülük négy meghalt, az ötödik azonban túlélte, valószínűleg azért, mert használt a gyógyszeres kezelés.
Arról még fogalmuk sincs a kutatóknak, hogyan fertőződhetett meg az első beteg, de a kórokozó egy olyan víruscsalád tagja, amelyet megtaláltak rágcsálókban - közölte Ian Lapkin, az amerikai Columbia Egyetem epidemiológusa, aki részt vett a vizsgálatban.
A kutató azt is hangsúlyozta, hogy "nagyon-nagyon agresszív" vírusról van szó. Az első beteg egy utazási ügynök volt - a következő három pedig egészségügyi dolgozó, aki a johannesburgi kórházban került kapcsolatba vele.
Valószínűleg testnedvekkel terjed a vírus emberről emberre - így kevésbé gyorsan terjed, mint az influenza. A vírus neve - Lujo - a Lusaka és Johannesburg nevek mixe - ezen a két helyen azonosították az első betegeket.
A tünetek egy része - a vérzés - hasonlít az Ebolához, ám a Lujo lázzal, sokkal, kómával és a szervek leállásával jár. A vírus genetikai vizsgálatából kiderült, hogy az arenavírusok családjába tartozik, akárcsak a Lassa-láz.
Az ötödik betegnek - egy johannesburgi nővérnek - a Lassa-láz kezelésére használt ribavirint adták, és ő túl is élte a kórt, bár azt még nem tudni biztosan, hogy a gyógyszer használt-e, vagy a fertőzése volt enyhébb.
(InfoRádió - AP)