Két izraeli és egy román állampolgárt tartóztatott le a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya hétfőn. Az illetőket petesejt-kereskedelem vádjával tartják fogva, amelyet a feltételezések szerint egy bukaresti magánklinikán végeztek. Ehhez már kommentár sem szükséges.
A letartóztatottakon kívül még 22 személy ellen folyik vizsgálat, akik feltételezhetően ugyanannak a bűnszövetkezetnek a tagjai. Eredetileg 30 izraeli állampolgárt vettek őrizetbe, őket kaució ellenében szabadlábra helyezték.
A DIICOT szóvivője közölte, hogy a csoport külföldi párok számára közvetített petesejteket, amelyeket 18-30 éves romániai nőktől vettek le, mintegy 800-1000 lejért. Az ügyészség 24 órás elfogatóparancsot adott ki a Sabyc klinika orvosi vezetője, az ő fia (mindketten izraeli állampolgárok) és a klinika egyik alkalmazottja ellen.
A román orvosi kamara szintén vizsgálatot indít az ott dolgozó orvosok ellen, akiktől megvonhatják praktizálási engedélyüket is. A kamara elnöke, Vasile Ast?r?stoase szerint tettük az orvosi etika alapelveibe ütközik.
A Román Televízió hírei szerint a klinikán 1999 óta 1200 mesterséges megtermékenyítést végeztek el, noha nem rendelkeztek engedéllyel a beavatkozás végzésére. A páciensek főként izraeli, olasz és brit állampolgárok voltak. Izraeliek állítólag azért szerepeltek igen nagy számban a beteglistán, mert egy ottani törvény tiltja a petesejt pénzért vagy ingyen való átadását, ezért az izraeli nők gyakran fordulnak román, ciprusi, ukrán vagy spanyol klinikákhoz.
(Manna.ro nyomán)