A holokauszt hazugság és csupán ürügy volt egy zsidó állam megteremtésére, amellyel az irániaknak vallási kötelességük szembeszállni - jelentette ki pénteken Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.
"Az ürügy a cionista rezsim megteremtésére hamis. (...) Bizonyítatlan és misztikus állításon alapuló hazugság" - mondta az államfő az évenkénti al-Kudsz (Jeruzsálem) napja alkalmából összegyűlt hívőknek a Teheráni Egyetemen. "Szembeszállni a cionista rezsimmel nemzeti és vallási kötelesség" - tette hozzá. Ha feltételezzük, hogy a holokauszt valóságos volt, akkor miért nem lehet tanulmányozni?" – tette fel a kérdést.
Szembeszállni a cionista rezsimmel nemzeti és vallási kötelesség. Ennek a rezsimnek a puszta léte sértés a népek méltóságával szemben. De nem marad fönn sokáig ez a hatalom, a végéhez közeledik, nincs jövője. Halál Izraelre!" - tette hozzá az állami rádió által is közvetített beszédben.
Ahmadinezsád közölte, hogy Irán nem ismer el egyetlen olyan közel-keleti béketervet sem, amely nem garantálja a palesztinok jogait. "A palesztinoknak tudniuk kell, hogy mindent az ellenállásuknak köszönhetnek" - szögezte le. Az iráni elnök is felszólal az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, éppen jövő szerdán, Barack Obama amerikai elnökkel egy napon. Ezzel kapcsolatban kijelentette: nem tulajdonít jelentőséget semmilyen tüntetésnek, amely esetleg fogadja őt New Yorkban.
Tüntetések és ellenzéki vezetők megkergetése
"Jeruzsálem (arabul al-Kudsz) napján hagyományosan a palesztinok mellett és Izrael - valamint a vele szövetséges Egyesült Államok - ellen tüntetnek Iránban. Jeruzsálem napját Khomeini ajatolláh, az iszlám forradalom irányítója vezette be 1979-ben.
Az ellenzék is megtartotta előre bejelentett felvonulásait annak ellenére, hogy a konzervatív vallási vezetők és a Forradalmi Gárda elitalakulat óva intett mindenkit a kormányellenes tüntetésektől, "a cionista rezsim (Izrael) támogatásától", "szigorú fellépést" helyezve kilátásba velük szemben a törvények megsértése esetén. Ez az első ellenzéki tömegmegmozdulás július 9-e óta, amikor szintén szétkergették a tiltakozókat.
Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők, volt elnökjelöltek is megjelentek a tüntetéseken. Az ellenzékiek mozgalmuk színébe, zöldbe öltözve vonultak, éltették Muszavit, és halált kiáltottak "a diktátorra" (Ahmadinezsádra), illetve követelték kormánya lemondását. Néhány száz méterre tőlük az államfő több ezer híve vonult Ahmadinezsád és a legfőbb vezető, Ali Hamenei ajatolláh képével. "Halál azokra, akik ellene vannak a legfőbb vezetőnek!", "Halál Izraelre, halál Amerikára!" - kiabálták közülük többen.
Muszavi a híveivel való együttvonulás után csatlakozni akart egy hivatalos ünnepséghez is, de az ott részt vevő kormánypárti tüntetők megdobálták autóját, és távozásra kényszerítették az ellenzéki vezetőt. Egy másik helyen Ahmadinezsád hívei csaptak össze ellenzéki tüntetőkkel, és összecsapásaikban legkevesebb két ember megsérült. Motorkerékpáron érkező kormánypártiak megkergettek néhány ellenzéki vezetőt, akik éppen egy hivatalos gyűlésről távoztak, köztük Mohammed Hatami exállamfőt. Ellenzéki hírportálok szerint a motoros kormánypártiak bottal ütötték a politikusokat. A rendőrség később közbeavatkozott.
(SZKR)