Moldova fővárosának főterén hétfőn este román ortodox keresztények eltávolították a zsidók által fölállított óriási hanuka-gyertyatartót és a helyére keresztet állítottak.

Két nappal korábban az Európa téren
Az izraeli lapok hírportáljai, a rádiók és televíziók már hétfőn este súlyos antiszemita provokációról szóltak és írtak. Mindegyik hírforrás egyöntetűen azt állítja, hogy a gyertyatartót egy ortodox pap vezetésével a földühödött keresztény tüntetők kalapácsokkal és vasrudakkal szétverték.
Nos, így működik a zsidó propaganda. A kisinyovi esetről szóló beszámolóhoz legalább két izraeli újság hírportálja videót is mellékel, s az egyáltalán nem zavarja őket, hogy a képsorok, s a videón hallható román beszéd ellentmond az általuk közzétett tudósításnak. Nem igaz, hogy a tömeg az ortodox pappal az élen kalapácsokkal és vasrudakkal nekiesett a gyertyatartónak és szétverte.
 
Az igazság a következő: A zsidók már három este hanukalángot gyújtottak a moldáv főváros Európa terén, ami érthetően földühítette a helyi, jórészt ortodox vallású, román nemzetiségű lakosokat és egy pap vezetésével vagy kétszázan összegyűltek, a gyertyatartót átvitték a közeli Stefan cel Mare térre és elhelyezték azt a királyszobor talapzata előtt. A gyertyatartót fejtetőre állítva rakták le, s ekkor valóban eltörött a karokba helyezett néhány üveglámpa.

Átviszik a másik térre
A videókból megtudhatjuk, hogy a gyertyatartó helyén, egy magas EU-zászlótartó oszlop tövében az ortodox pópa saját kezűleg, kalapáccsal verte be a kereszt megtartására szolgáló vascsövet, beleállították a keresztet, majd a pap következő román nyelvű beszédet mondta:
„A zsidók az egész világot igyekeznek az uralmuk alá hajtani, s ezért Moldovával is ujjat húznak. Ám mi ortodox keresztény ország vagyunk, s ha a zsidók ezt nem hajlandók tudomásul venni, föllázítjuk ellenük az egész országot és a világot. Nem akarunk itt semmiféle zsidó jelképet. Aljasok, igyekeznek bemocskolni bennünket, de nem járnak sikerrel. Megölhetnek bennünket, gyermekeinknek sérüléseket okozhatnak, mert mindez a zsidó tanításból fakad.”, mondta tényszerűen az ortodox pópa a templomi és moldáv zászlókkal egybegyűlt, vallásos énekeket daloló, mintegy kétszáz fős tömegnek.

Átvitték Stefan cel Mare lábaihoz
A helyi zsidók azonnal értesítették az esetről az izraeli és az amerikai nagykövetséget. A moldáv kormány azonnal utasítást adott a gyertyatartó kijavítására és az eredeti helyére történő visszaállítására, míg őrzésére kirendelte a rendőrséget. A kisinyovi kormány bocsánatot kért a zsidóktól. Alexander Blinkisz, a helyi zsidó hitközség elnöke erélyesen fölszólította az ortodox egyház vezetőségét is az elhatárolódásra és a bocsánatkérésre, de az egyház erre nem volt hajlandó.
Mikó Áron – Júszef el-Kudszi – Kuruc.info