Az elmúlt esztendő folyamán az amerikai Predator elnevezésű pilóta nélküli harci gépek 44 alkalommal lőttek ki rakétákat Pakisztán nyugati területén, azonban csupán öt esetben (!) sikerült ténylegesen lecsapni a „terroristákra”, és csupán öt (!) régóta keresett al-Kaida- vagy tálib vezetőt és néhány tucat (de közelebbről pontosan meg nem határozott számú) ellenállót tudtak az amerikaiak a „csúcstechnológiát képviselő” csodafegyverükkel a másvilágra küldeni. Ezzel szemben 708 polgári személy (!) vesztette életét a támadásokban.


Ezeket a megdöbbentő adatokat a pakisztáni hatóságok hozták nyilvánosságra az óesztendő utolsó napjaiban. Az amerikaiak többnyire afganisztáni bázisaikról indítják és irányítják a Predatorokat – a jelek szerint azonban nem igazán hatékonyan. Túl nagy ugyanis a „járulékos veszteség”. Hiszen minden egyes meggyilkolt „terroristára” 140 polgári áldozat esik. Másképpen fogalmazva: a pilóta nélküli harci gépekről indított rakétacsapások következtében életüket vesztett személyek 90%-a ártatlan civil volt!



És nincs felháborodás a „civilizált”, „humanista”, „demokratikus” nyugati világban, nincsenek tüntetések az értelmetlen mészárlás ellen! Pedig havonta átlagban 58 pakisztáni polgári személy halt meg az úgynevezett drónok, vagyis a pilóta nélküli harci repülők bevetéseinek nyomán! A célpontokat egyébként a legtöbb esetben olyasfajta kémek derítik fel, mint akik közül hetet gyilkolt meg néhány nappal ezelőtt egy tálib fegyveres Afganisztán területén. Ugyanakkor vannak olyan pakisztániak és afgánok, akik együttműködnek a megszállókkal, és segítenek a célpontok meghatározásában. Természetesen jól megfizetik őket, de ha a hazafiak kezei közé kerülnek, akkor az Isten irgalmazzon nekik.

Ami pedig a sikeres Predator-támadásokat illeti, az elmúlt évben a legelsőt 2009. január 1-jén hajtották végre az amerikaiak, és a rakéták két al-Kaida-vezető – Usama al-Kin és Sheik Ahmed Salim - életét oltották ki. Usama al-Kin az al-Kaida Pakisztánban működő fegyveres egységeinek legfőbb hadműveleti parancsnoka volt 2004 óta. (Amikor is a fogságba esett Abu Faraj Al Libi helyére lépett.)

Egy másik sikeres Predator-akció augusztus 5-én történt Dél-Wazirisztánban, melynek során az al-Kaidával együttműködő pakisztáni szervezet, a Tehrik-e-Taliban rettegett vezérét, Baitullah Mehsudot sikerült a másvilágra küldeni. Őt már régóta üldözte számos nyugati, valamint a pakisztáni titkosszolgálat, és a fejére 5 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a jenkik.

De van-e olyan bátor újságíró a világon, aki neki meri szegezni a kérdést valamelyik amerikai vezető politikusnak: Megérte 708 pakisztáni polgárt meggyilkolni azért, hogy kioltsák az életét öt al-Kaida- és tálib vezetőnek?

Perge Ottó – thepeninsulaqatar.com nyomán