Félkatonai csoportok tagjai tüzet nyitottak a togói labdarúgó-válogatott csapatbuszára. Az első jelentések szerint a busz vezetője meghalt, és több játékos megsérült az incidensben. Ha valaki nem tudná még, egy niggerországban, a Dél-afrikai Köztársaságban tartják majd a labdarúgó vb.-t.
Támadás érte a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupájára tartó togói válogatott csapatbuszát a kongói-angolai határon. A csapatra angolai gerillák nyitottak tüzet gépfegyverekkel, a lövöldözésben két játékos, a válogatott segédedzője, a csapatorvos, egy, a válogatottal tartó újságíró megsérült, valamint a buszvezető meghalt. Ez utóbbit az angolaiak cáfolták. A két sebesült játékos Kodjovi Obilalé (Pontivy), illetve Serge Akakpo (Vaslui). Előbbi a veséjén, utóbbi a hátán sérült meg. A támadás után a togói játékosok jelezték, nem akarnak pályára lépni az Angolában rendezendő tornán.
"Megtámadtak minket, annak ellenére, hogy két rendőrautó kísérte a buszt. Én rendben vagyok, de több játékos elég csúnyán megsérült. Jelenleg a kórházban vagyunk, úgy lőttek ránk, mint kóbor kutyákra. Húsz percig kellett a székek alatt hasalnunk, hogy ne sérüljünk meg a golyóktól" – nyilatkozta a Radio Monte Carlónak a Nantes csatára, Thomas Dossevi, aki közölte: nem biztos, hogy a válogatott az incidens után vállalja a szereplést. „A csapattársaink állapota aggaszt minket, nem lennénk képesek a játékra koncentrálni” – tette hozzá.
A Manchester City labdarúgócsapata jelezte: a klub tisztségviselői elérték Emmanuel Adebayort, aki megerősítette: nem sérült meg a támadásban. Az angolai szervezőbizottság elnöke, Virgilio Santos biztosította a résztvevőket és utazó szurkolókat: az országban biztonságban lesznek. Az angolai-kongói határon fekvő Cabinda az évtizedekig tartó angolai polgárháború után is háborús tűzfészek maradt, a térségben több, a terület függetlenségéért küzdő félkatonai csoport működik. A togói válogatott január 11-én játszaná Ghána ellen az első meccsét az ANK-n.
Megtartják a tornát
Souleymane Hababu, az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, a támadás ellenére megtartják a tornát.
A sportvezető elmondta, nem érti, hogy a togóiak miért busszal közelítették meg a helyszínt, ellentétben a másik 15 csapattal, amely a repülőgépet részesítette előnyben. Azért, mert alapesetben a labdarúgó gyalog is elsétálhat a helyszínre, nem kell félkatonai alakulatok támadásától tartania. Az pedig, hogy ezt a nigger sportvezető nem érti egyenesen borzalmas, őszerinte ez így van rendjén: amelyik játékos busszal megy a mérkőzésére, az megérdemli, hogy lelőjék.
(Kisalföld nyomán)