Megérkezett kedden a Köztársasági Elnöki Hivatalba (KEH) a holokausztcáfolást büntető Btk.-módosítás. Az államfőnek a kézhezvételt követően 15 napja van arra, hogy döntsön a törvényről.

Lövétei István alkotmányjogász az MTI megkeresésére kedden azt mondta: a köztársasági elnök eddig igen következetesen minden, a szólásszabadságot korlátozó jogszabályt az Alkotmánybírósághoz utalt. Ha a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordul, akkor valószínűleg úgy vélekedik, hogy a módosítás sérti az alkotmányosságot, illetve a szólásszabadságot - tette hozzá.
A törvény - amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kezdeményezett - három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt "tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt". Az új szabály a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.
Az előterjesztést a fideszes Répássy Róbert úgy változtatta volna meg, hogy "a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek emberiség elleni bűneinek nyilvános tagadását egyaránt büntesse a jogszabály", módosítási javaslata azonban nem kapta meg a kellő arányú támogatást a Házban. Az álellenzéki párt korábban alkotmányos aggályokat is megfogalmazott a jogszabállyal kapcsolatban, de a likudisták csak tartózkodtak annak megszavazásánál.
(MTI nyomán)