Mauritánia lobogója
Náhá Mint Monkász, Mauritánia külügyminisztere vasárnap az ország fővárosában, Nouakchottban bejelentette, hogy hazája teljesen megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. Az arab országok közül Egyiptom és Jordánia mellett eddig Mauritánia tartott fönn diplomáciai kapcsolatot a zsidó állammal.


A tavaly télen a Gázai övezet ellen végrehajtott irtóhadjárat miatti tiltakozásként Mauritánia már egy esztendővel ezelőtt elkergette az izraeli diplomatákat az északnyugat-afrikai országból, de a teljes szakításra csak most került sor. A Gázai övezet elleni izraeli hadjárat idején Mauritániában tömegtüntetések voltak a zsidó állam ellen.


Tevefejés Mauritániában

A Mauritániai Iszlám Köztársaság 1 030 700 négyzetkilométer területű iszlám ország Északnyugat-Afrikában. Fővárosa az Atlanti óceán parti Nouakchott. A 2 700 000 fős lakosság 85 százaléka berber, s csak három százaléka arab, de ennek ellenére az ország az Arab Államok Ligájának teljes jogú tagja. A mauritániaiak magukat a hajdanában Hispániát is meghódító mórok leszármazottainak tartják magukat.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info