Egy amerikai újságíró-szervezet nyilvánosságra hozott egy három évvel ezelőtt készült amatőr videót, amelyen újságírót ölnek meg amerikai katonák. A Reuters két munkatársát egy harci helikopterről lőtték le. A hadseregnek eddig sikerült eltitkolni a felvételt.
A közel-keleti ország 2003-as amerikai lerohanása óta 150-nél is több újságíró, riporter és operatőr halt meg Irakban. A Reuters két munkatársa: Namir Noor-Elden és Szaed Csimag 2007-ben vesztette életét Bagdadban. Egy amerikai Apache harci helikopterről nyitottak tüzet rájuk. A sokkoló felvételt a Wikileaks tényfeltáró internetes oldal mutatta be Washingtonban. Azt nem árulták el, kitől kapták a képanyagot. A felvételen látható, ahogy kegyetlen módon lemészárolják őket.
 
 
Az egyik újságíró azonnal meghalt az első golyózáporban. Társa megsebesült, őt egy kisbuszba fektették, de a helikopterről szitává lőtték a járművet. A segítségükre siető civileket is megölték. A vérontásban 12-en haltak meg. A felvételen az is hallható, ahogy a katonák nevetnek és gratulálnak egymásnak.
„Az Apache helikopter 30 milliméteres gépágyúval tüzelt, amit páncélozott járművek ellen használnak. A pilóták úgy viselkedtek, mintha egy számítógépes játékkal játszottak volna, és céljuk a minél magasabb pontszám elérése lenne ebben a videojátékban” – nyilatkozta Julian Assange, a Wikileaks szervezet alapítója.
Az alternatív média legrangosabb internetes oldala, a Wikileaks fő tevékenysége titkos iratok közzététele a bűncselekményeket elkövető kormányok, cégek és szervezetek leleplezésére. Korábban nyilvánosságra hozott titkos dokumentumokat a Guantánamo fogolytáborban alkalmazott kínvallatási eljárásokról, a titokban működő globális szervezet, a Bilderberg csoport gyűléseiről, a szcientológus egyház belső működéséről, vagy a nagy nemzetközi bankházak tisztességtelen ügyletiről. De ők jelentették meg a CIA titkos Afganisztán-tervét, ami egy titkos propagandakampány volt. Célja, hogy az európai lakosság jobban támogassa az amerikaiak afganisztáni háborúját.
(Szókimondó)