Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn megdöbbenését fejezte ki a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottillát ért izraeli támadás miatt, amelyben tíznél többen meghaltak, és több tucatnyian megsebesültek. Mi pedig naivan kérdezzük: az ENSZ idáig nem tudott arról, hogy Izrael rendszeresen követ el terrorcselekményeket a palesztinok ellen? Mi pedig tanulhatnánk a svédektől - ők bekérették az izraeli nagykövetet, a francia és a német külügyér is tiltakozott, Törökországról nem is beszélve. Ott ma életveszélyes izraelinek lenni. Magyarország viszont hallgat, akárcsak a zsidó állam nagy testvére, Amerika. Hogy is van az a jó magyar mondás: "vétkesek közt cinkos, aki néma"?
Török médiaértesülések szerint a halálos áldozatok száma 16 és 19 között van, köztük legkevesebb kilenc török állampolgár. A konvojt vezető török hajón több mint 750 ember tartózkodott,köztük mintegy ötven országból helyi és külföldi újságírók, jogvédő szervezetek munkatársai, az ír Nobel-békedíjas Mairead Corrigan, két Bundestag-képviselő, Henning Mankell svéd bestselleríró is. Egy EP-forrás Brüsszelben közölte, hogy a korábbi értesülésekkel ellentétben a flottilla hajóin nem utaztak európai parlamenti képviselők, így magyarok sem.
Ankarában mintegy tízezer tüntető vonult az izraeli konzulátusról a városközpont felé, Izrael-ellenes jelszavakat hangoztatva. A tiltakozók előzőleg meg akarták rohamozni a konzulátus épületét, de ezt a rendőrség megakadályozta. A segélyszállítmány egyik szervezetője egy török civil szervezet volt, a hajókon is számos török állampolgár utazott. Törökország korábban közölte: a támadásnak helyrehozhatatlan következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokban.
Guido Westerwelle német külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a hétfő hajnalban történtek miatt - közölte szóvivője, aki elmondta: a tárca igyekszik a legtöbb részletet megtudni az incidensről. Bernard Kouchner, a francia diplomácia vezetője megdöbbenését fejezte ki a támadás tragikus következményei miatt. Kouchner szerint semmi sem indokolhat ilyen méretű erőszakos fellépést, amelyet a külügyminiszter elítélt. Kouchner a tragédia okainak kivizsgálását sürgette, s tarthatatlannak nevezte a 2007 óta blokád alatt lévő Gázai övezet helyzetét.
A támadás miatt Görögország megszakította az izraeli és a görög légierő kedd óta tartó közös hadgyakorlatát. Evangélosz Venizelosz görög nemzetvédelmi miniszter utasította a légierő vezérkarát a Krétán zajló hadgyakorlat beszüntetésére. A svéd külügyminisztériumba kérették Izrael stockholmi nagykövetét, hogy közöljék vele: elfogadhatatlannak tartják a történteket.
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök elítélte "a cionista rendszer embertelen fellépését". Szerinte "a cionista rendszernek a palesztin nép elleni embertelen fellépése és a gázai lakosságnak szánt humanitárius segély eljuttatásának megakadályozása nem a rendszer erejének, hanem gyengeségének a jele". Hozzátette: "Mindez azt mutatja, hogy e gyászos bábkormány vége közelebb van, mint valaha."
Szaad Haríri libanoni kormányfő "veszélyesnek és eszelősnek" nevezte a segélyflottilla elleni izraeli támadást, amely "tovább korbácsolja az indulatokat a térségben". Libanon felszólítja a nemzetközi közvéleményt, mindenekelőtt a nagyhatalmakat: intézkedjenek, hogy vessenek véget az emberi jogok megsértésének és a világbékére veszélyeztetésének - tette hozzá a kormányfő egy közleményben.
(MTI nyomán)