A dél-afrikaiak vendégszeretők, a közbiztonságban azonban továbbra is komoly gondok vannak - mondta az InfoRádiónak Füzesy Csaba vízilabdaedző, aki évek óta Dél-Afrikában dolgozik. Hozzátette: az esti órákban a piros lámpánál nem érdemes megállni, mert megtámadhatják az arra járót (nyilván vendégszeretetből - a szerk.).
Az East Londonban dolgozó vízilabdaedző hozzátette: kétséges, hogy miként oldják meg a hatóságok ezt a problémát, mert gyakoriak az erőszakos jelenetek az utcákon.
Johannesburg központja például köztudottan az egyik legveszélyesebb hely a világon - folytatta Füzesy Csaba. Jó néhány éve próbálják megfékezni itt a rádió-összeköttetéssel felszerelt fegyveres csoportokat. Erre a rendőrségnek külön alakulatai vannak - fűzte hozzá.
A helyiek arra figyelmeztetnek, hogy sötétedés után nem ajánlatos Pretoriában vagy Johannesburgban és más nagyvárosokban megállni autóval a piros lámpánál, mert bármikor odaugorhat egy fegyveres a kocsihoz, hogy elvegye a bennülők pénzét. (De persze niggerbűnözés sem létezik - a szerk.)
Ezek a támadók nem haboznak, ha ölni kell, ezért nem érdemes ellenkezni - jegyezte meg Füzesy Csaba, aki azt tanácsolja, hogy minél kevesebb értéktárggyal szabad csak az utcán járni, és mindenképpen kerülendő a kihívó viselkedés.
A dél-afrikai közlekedésről szólva elmondta: az úthálózat meglepően jó állapotú, de a városi tömegközlekedés egyáltalán nem megoldott.
Mindenki autóval jár, aki tud, a szegényebbek viszont a taxinak nevezett tizennyolc-húsz személyes furgonokkal utaznak. Ezekre azonban fehér embernek nem ajánlatos felszállni - tette hozzá borzasztó rasszistagyanús módon.
A hírek szerint a taxisok kifogásolták, hogy a világbajnokság rendezői a meccsek helyszínére saját buszjáratokat indítottak, ami rontja a fuvarosok üzletét. Emiatt már fegyveres konfliktusok is kialakultak, többször rálőttek a buszokon utazókra.
Füzesy Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a feketék és fehérek közötti ellentétek még mindig élnek Dél-Afrikában. És bár általában mindenki barátságos a turistákkal, elég, ha tízből egy gondolja azt, hogy neki kell mondjuk az idegen mobiltelefonja. Mert akkor egy percig sem tétovázik, hogy bármi áron elvegye tőle - szögezte le.
(InfoRádió nyomán)