Ha valakinek eddig kétségei lettek volna afelől, hogy Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök mennyire tart hazája első számú ki- és eltartójától, Barack Obama amerikai elnöktől, most meggyőződhetett róla, hogy egyáltalán nem tart. A Likud vezére ugyanis csupán egy héttel ezelőtt járt Washingtonban, majd onnan hazatérve a megszállt területeken folytatott építkezések leállítására vonatkozó palesztin követelésre reagálva arcátlanul csak annyit mondott, hogy Izrael már eddig túl sok engedményt tett.


Palesztin otthont rombolnak le Kelet-Jeruzsálemben

A Mahmúd Abbász (Ábu Mázen) irányította Palesztin Nemzeti Hatóság a tárgyalások újrakezdésének föltételeként már régen nem ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael a nemzetközi törvényeket, a korábbi ENSZ-határozatokat tiszteletben tartva vonuljon ki az 1967-ben megszállt területekről és hívja haza a területrabló zsidó telepeseket. A palesztinok a megváltozott nemzetközi helyzetben már csak azt szeretnék elérni, hogy a zsidók legalább a tárgyalások megkezdéséig ne húzzanak föl újabb és újabb házsorokat a megszállt területeken.


Piszgát-Zeév zsidó településen épülnek az új házsorok

A Jeruzsálemi Önkormányzat Építési és Tervezési Bizottsága hétfőn csattanós pofont mért a zsidók őszinte tárgyalási szándékában hívő palesztinok arcára, amikor hosszas vita után jóváhagyta újabb 32 lakóegység építését a megszállt Kelet-Jeruzsálem Piszgát-Zeév nevű zsidó településén. A mostani döntésben nincs semmi újdonság, mert a helyzet Kelet-Jeruzsálemben továbbra is úgy fest, hogy miközben egymás után rombolják le a palesztinok házait, épülnek az újabb zsidó otthonok.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info