Izrael ellenzi az ENSZ-vizsgálóbizottság fölállítását és a hadsereg katonáinak meghallgatását a török segélyhajóraj elleni támadás részleteinek tisztázására.

Éhud Bárák ma a vizsgálóbizottság előtt
Az Izrael által létrehozott „házi” vizsgálóbizottság meghallgatásán Binjámin Netanjáhu miniszterelnök és Éhud Bárák hadügyminiszter egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett.
Korábban sem volt kétséges, hogy Izrael azért ellenzi a török Mavi Marmara segélyhajón, nemzetközi vizeken elkövetett mészárlás körülményeinek nemzetközi, az ENSZ égisze alatt lefolytatandó kivizsgálását, mert „házon belül” kívánja elintézni az ügyet. Magyarán, a tények és a bizonyítékok részleges meghamisítása, eltüntetése és az idő húzása után végül majd közölnek a nagyvilággal egy nesze semmi, fogd meg jól önvizsgálati eredményt. A tényen az sem változtat, hogy a bizottságban nemzetközi megfigyelők is helyet foglalnak. Ennek a legfelsőbb szintű színjátéknak lehetünk tanúi ezekben a napokban.

A Turcel-vizsgálóbizottság
Porhintés és figyelemelterelés a legfelsőbb szinten, ezzel az összefoglaló megállapítással jellemezhetjük tehát legjobban az izraeli politikai vezetés által nemzetközi, elsősorban török nyomásra, ímmel-ámmal fölállított, úgynevezett Turcel-bizottság munkáját, amelynek feladata a Gázai övezetbe tartó Mavi Marmara török segélyhajó fedélzetén 2010. május 31-én az izraeli haditengerészet és a légierő által kalákában kivitelezett gyilkolászás részleteinek kivizsgálása, majd az ilyenkor szokásos következmények levonására történő fölszólítás lenne.
Az ausztriai ortodox zsidók gyermekeként Tel-Avivban született Jáákov Turcelnek, az Izraeli Legfelsőbb Bíróság 1995-2005 közötti bírájának elnökletével a nevezett vizsgálóbizottság hétfőn meghallgatta Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnököt. A számos tanácsadóval megtámogatott kormányfőt a bizottság először is arról kérdezte, hogy ki adta ki a segélyhajóraj feltartóztatására, azaz, a megtámadására vonatkozó parancsot, illetve mennyire volt naprakész az akciót megelőző titkosszolgálati felderítés. S azt is szerették volna megtudni Bibitől, hogy egyáltalán érez-e felelősséget a történtekért.
Netanjáhu, szokásához híven, először nem a föltett kérdésekre válaszolt, hanem szavait inkább a nemzetközi közvéleménynek címezve, figyelemelterelő célzattal lapról fölolvasott egy előre megírt eszmefuttatást a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom által elkövetett cselekedetekről. Elmondta még: a hajóraj elleni támadás előtt milyen hosszasan győzködte a török kormányt, hogy ne engedje útjára a segélyflottillát.

A Mavi Marmara török hajó
A kormányfő válaszai közül néhányat nem ismerünk, mert bizonyos kérdések elhangzása után Bibi arra kérte a bizottság elnökét, hogy nemzetbiztonsági meggondolásból zárt ajtók mögött kíván beszélni, s ilyenkor mindig kitessékelték az újságírókat a teremből. Az izraeliekből, így például a már említett Jáákov Turcel, egykori legfelsőbb bírósági bíróból és Ámosz Horév tartalékos tábornokból összeállított bizottság is olyan „kellemetlen” kérdésekkel lepte meg Netanjáhut, amelyekre azért nem adott választ, mert „nem volt birtokában a megfelelő adatoknak”, vagy azért, mert „nem emlékezett”. Többször is kijelentette, hogy majd később, írásban válaszol a bizottság bizonyos kérdéseire.
A kérdések kérdése persze az volt, hogy végül is ki adott utasítást a török hajóraj föltartóztatására, amely katonai akció kilenc halálos áldozatot követelt az aktivisták körében. Netanjáhu erre már jól emlékezett, és kijelentette: „Mint ilyen esetben mindig, ezúttal is a hadsereg hozta meg a művelet megindítására vonatkozó utasítást”. (Tehát nem ő, Netanjáhu – H. J). A kormányfő szerint a politikai utasítás csupán az volt, hogy a műveletet simán, a lehető legminimálisabb veszteséggel kell végrehajtani. Éhud Bárák hadügyminiszter (Izraeli Munkapárt) környezetében már tegnap, a színjáték szabályainak megfelelően, a kormányfő bizottsági meghallgatása után hangot adtak „elégedetlenségüknek” és „fölháborodásuknak”, amiért Netanjáhu mindent a hadseregre, tehát magára a hadügyminiszterre is hárított.
A Turcel-vizsgálóbizottság kedden délelőtt Éhud Bárák hadügyminisztert hallgatta meg. Bárák, a kormányfővel ellentétben magára vállalta mind a politikai, mind a katonai felelősséget a török segélyhajóraj elleni támadásért. Ezzel együtt a hadügyminiszter hangsúlyozta, hogy a flottilla föltartóztatására személyesen Bibi Netanjáju miniszterelnök, a héttagú miniszteri testület és ő maga adta ki az utasítást. Magyarán, Éhud Bárák mai meghallgatásából egyértelműen kiderül, hogy Netanjáhu ezúttal is hazudott.
Hering József – Kuruc.info