Elítélte és rasszista indíttatásúnak nevezte a cigányok kitelepítését Franciaországból Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a prágai Lidové Novinyban szombaton megjelent interjújában. Közben meg foggal-körömmel védelmezik a többek között a magyarok kitelepítését szentesítő Benes-dekrétumokat.

"Ellenkezik az EU szellemével és szabályaival az, hogy Sarkozy román állampolgárokat kiutasít. Finoman fogalmazva, az ügy ismeretében az ember kénytelen hangot adni annak a gyanújának, hogy rasszista indokok is szerepet játszanak benne" - fogalmazott az újságnak a politikus.
Azzal kapcsolatban, hogy Párizsban szeptember hatodikán csúcstalálkozót tartanak, amelyen a "romakérdésről" lesz szó, s amelyre se Romániát, se Bulgáriát, se Csehország nem hívták meg, Schwarzenberg azt mondta: "Bizarr, rossz ötlet értekezletet tartani azon országok nélkül, amelyekben a probléma gyökere található". Ezen kívül jelenleg Csehország áll a Roma Integráció Évtizede Program nemzetközi irányító bizottságának az élén is.
Michael Kocab cseh emberi jogi biztos kijelentette a Lidové Novinynak, hogy az említett három országról nem lenne szabad nélkülük tárgyalni Párizsban, s az 1938-as, "Csehszlovákia feldarabolását" elindító müncheni egyezményt említette történelmi párhuzamként.
"Az Európán belüli határok lebontásához ragaszkodó európaiakként az európai egység eszméjével összeegyeztethetetlennek kell ezt tartanunk" - mondta a tervezett párizsi találkozóról Roman Joch, a cseh kormányfő emberi jogi tanácsadója.
(MTI nyomán)