Izrael eddigi történetének legnagyobb tűzvésze tombol a Haifa város melletti Kármel hegyen és annak környékén. A haifai Dámún börtön evakuálására érkező börtönőrök autóbusza fölborult, s az ötven utas közül negyvenen élve égtek el a járműben. Bibi Netanjáhu miniszterelnök katonai egységeket vezényelt a természeti katasztrófa sújtotta térségbe.

Tűz a Kármel hegyen

Izraelben jelenleg is hatalmas tűzvész tombol a Bibliában is szereplő, és Radnóti Miklós által megénekelt Kármel hegyen, valamint annak közvetlen környékén. Több zsidó és drúz település lakosságát ki kellett üríteni. A Haifa város melletti hegyen kitört, Izrael eddigi történetének legnagyobb tűzvészében eddig negyven ember vesztette életét, több tucat megsérült, többen füstmérgezést kaptak.

Egy megmenekült börtönőrnő

A negyven ember életét követelő tömeges halálesetre akkor került sor, amikor elrendelték a Haifa külvárosában levő hírhedt Dámún börtön rabjainak evakuálását, s a kiürítés biztosítására más helyről is odaszállítottak börtönőröket. A börtön felé tartó fegyveresek autóbusza a tűz előidézte rossz látási viszonyok miatt útközben fölborult, a tűz gyorsan belekapott a járműbe, majd az pillanatok alatt a lángok martalékává lett. Az autóbuszon utazó ötven ember közül negyvenen nem tudtak kimenekülni a lángok közül, és élve égtek el a fölborult járműben. Tíz ember kikecmergett az égő autóbuszból, de ők is súlyos sérüléseket szenvedek.

A kiégett autóbusz, háttérben a tűzvésszel

A sorok írása közben még mindig tombol a tűz Uszáfijjá drúz falu és Bét Oren kibuc közelében. A Dámún börtönnel egy időben a Haifai Egyetemet is kiürítették.

Uszáfijjá drúz falu

Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök röviddel ezelőtt utasítást adott arra, hogy a tűzvész megfékezésére és a lakosság mentésére vezényeljenek katonai egységeket a helyszínre.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
Friss: Netanjáhu röviddel ezelőtt sürgős segítséget kért a hatalmas tűzvész megfékezéséhez Oroszország, Ciprus, Olaszország és Görögörszág politikai vezetőitől.

Kiürítették a Dámún börtönt

Ég a Kármel Haifában