Több ezer ember demonstrált szombaton az algériai Bejaia kikötővárosban az ország kormánya ellen. A Kultúra és Demokrácia Mozgalom (RCD) adatai szerint a békés tiltakozó gyűlésen mintegy 10 ezren vetek részt.
A tüntetők radikális változásokat követeltek a politikai vezetésben. Az algériai mozgalom a legutóbb egy hete szervezett tiltakozó menetet Algériában, amelyet azonban az 1992 óta érvényben lévő szükségállapot rendelkezései miatt először betiltottak, majd szétoszlattak. A tüntetők és rendőrök összecsapásaiban többen is megsérültek.
Jordánia
Jordániában is tüntettek szombaton a kormány ellen, de a megmozdulás messze nem érte el az egyiptomi arányokat.
Ammánban mintegy 200 fős csoport vonult a miniszterelnök irodájához, és azt kiabálta, hogy "a kormány tolvajok bandája", és hogy "nem akarnak szegénységet, nem akarnak éhezést".
"Ez a kormány lesújtott a szegényekre. A kormány az összes jordániaié kell hogy legyen, nem csak a gazdagoké" - mondta egy vidékről érkezett aktivista.
Jordániában súlyos gazdasági gondok vannak, amelyek közül az árak emelkedése az egyik leginkább érezhető. A kormány ártámogatásról, állások teremtéséről és a bérek emeléséről hozott intézkedéseket, de a tüntetők szerint ezek nem eléggé hatásosak. Azt követelik, hogy fordítsák vissza a szabadpiaci reformokat, amelyeket a nehézségekért okolnak.
Másik panaszuk, hogy szerintük az állami tulajdon eladása meggazdagította az ország üzleti és politikai elitjét, de nem segített a szegényeken. "Különleges bíróságot akarunk, amely elítéli azokat, akik eladták a jordániai nép tulajdonát" - mondta egy szakszervezeti vezető a tüntetők közül.
Nigéria
Tüntető diákok közé lőttek a katonák a Nigéria középső részén található Jos városában. Helyi híradások szerint a lövöldözésben a legkevesebb öten meghaltak, és többen is megsérültek.
Az erőszakossá vált péntek éjszakai demonstrációt követően szombaton a városban benzinkutakat, templomokat és mecseteket gyújtottak fel. A tüntető diákok a keresztények és muszlimok közti szüntelen erőszak ellen tiltakoztak. A tüntetők tömegébe lőtt katonák parancsnoka szerint azért adta ki a tűzparancsot, mert a diákok olyan sokan voltak, hogy attól tartottak lerohanják őket.
A nigériai Jos városában és környékén, Plateau államban évek óta tart az erőszak a keresztények és muszlimok közt. A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet adatai szerint a nigériai tagállam fővárosában, Jos városában 2010 karácsonya óta több mint 200-an haltak meg bombatámadások vagy összecsapások miatt.
(FH, MTI)