Angela Merkel szerint az egyiptomi átmenetnek békésnek és rendezettnek kell lennie.
A német kancellár szombaton, a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai értekezleten mondott beszédében a demokratikus változásokat, s Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozását követelő egyiptomi tüntetők mellé állt. Azt hangoztatta, hogy a külföldet nemtörődömség jellemezné, "ha nem állna ezen emberek pártjára".

Merkel mindazonáltal úgy vélte, nem lenne helyes megközelítés, ha a demokratikus reformfolyamatot azzal kezdenék, hogy előre hozott választásokat tartanak az országban. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió kész közreműködni az észak-afrikai változás alakításában. "Egyiptomban változások lesznek, de ezeknek formát kell adni, és Európa készen áll, hogy ezt a folyamatot egy új partnerség keretében támogassa" - mondta.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a müncheni konferencián felszólalva kijelentette: az egyiptomi, tunéziai és más arab országokban zajló zavargások azt a biztonsági kockázatot teszik szemléletessé, amelyet a "demokrácia deficitje" okoz. A biztonság békét és fejlődést hoz, de ahol hiányzik, ott káosz és bizonytalanság lesz úrrá - figyelmeztetett.
A stabilitás hiányának okai között említette az ENSZ-főtitkár az emberek kiszolgáltatottságát, a szegénységet, a reményvesztettséget és a várakozásokban történt csalódást, a jó kormányzás hiányát, a korrupciót, a közintézmények rossz irányítását és a demokrácia hiányát. Az emberek kiszolgáltatottsága - folytatta - annak következménye, hogy nem tartják be az emberi jogokat, valamint, hogy a jövedelmek között óriási szakadék tátong.
(MTI)