A nukleáris veszély "rendkívül nagy" Japánban - közölte kedden Alain Juppé francia külügyminiszter, miután a G8-ak párizsi tanácskozása keretében beszélt japán hivatali kollégájával.


A japán kormány tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) arról, hogy kedden is történt két robbanás a Fukusima-1 atomerőmű egy-egy reaktorában, hogy kigyulladt egy kiégett üzemanyagrudak tárolására szolgáló víztartály - a tüzet azóta eloltották -, valamint hogy radioaktív anyag áramlik ki közvetlenül az atmoszférába. Az erőműnél óránként 400 miliszivert sugárzást mérnek.
Évi 100 milliszivert radioaktív sugárzás már rákbetegséget okozhat a Nukleáris Világszervezet szerint.
Pánik tört ki Tokióban
A természetesnél nagyobb radioaktív sugárzásról szóló hírek pánikot keltettek kedden a japán fővárosban, folytatódik a létszükségleti cikkek felvásárlása az üzletekben.
A japán fogyasztásügyi miniszter felszólította a lakosságot, hogy ne vásároljanak föl mindent a boltokban, mert ezzel akadályozzák a megfelelő mennyiségű létszükségleti cikk eljuttatását azoknak, akik a földrengésben és a szökőárban földönfutóvá váltak, vagy akiket a sugárzási szint megemelkedése miatt el kellett költöztetni otthonukból.
(MTI)
Korábban írtuk: Felrobbant a fukusimai kettes reaktor, tűz a négyesben
Az atombiztonsági hivatal szóvivője szerint magyar idő szerint 22.10-kor robbanás hallatszott. A részleges evakuálás megkezdődött. Azt még nem tudni, megsérült-e a reaktor védőköpenye. Tűz volt a négyes reaktorban, de sikeresen eloltották.
A robbanás a túlhevült reaktor tetejét feszítette szét, és gőz távozott a levegőbe – jelentette a Reuters szerint a Jiji hírügynökség. Már a másik két robbanásban is megsérült a tető.
A Fukusima 1-es erőmű négyes reaktorában tűz ütött ki - jelentette be Edano Jukio kormányszóvivő. Annak ellenére, hogy a földrengés és a cunami idején a reaktort kikapcsolták, a blokkban levő fűtőanyag felmelegedett. Eközben hidrogén szabadult fel, és ez vezetett a robbanáshoz, éppúgy, mint ahogy korábban az egyes és a hármas reaktornál is történt.
Az egyes, kettes és a hármas reaktorblokkokban a vízszivattyúzás terv szerint megy. Jelenleg fontos, hogy a hűtést folyamatosan fenntartsák. Az üzemeltető cég, a Tepco szerint japán és amerikai fegyveres erőket vetettek be, hogy eloltsák a tüzet.
Magas sugárzás Tokióban
Az atomerőmű körüli sugárzás magas – jelentette ki Naoto Kan japán miniszterelnök. Akár több helyen is észlelhető szivárgás.
Tokióban a sugárzás normális értékének kilencszeresét mérték. A Fukusima 1-es erőmű hármas reaktora mellett – a Kyodo hírügynökség szerint – az éves megengedett érték négyszázszorosát mérték.
Kan azt kéri, hogy az evakuálási zónán belül tartózkodók hagyják el a területet. A legtöbben már eleget tettek a kérésnek. Most kiürítik a területeket. A Fukusima 1-es atomerőmű 20 kilométeres és a Fukusima 2-es erőmű 10 kilométeres körzetéből mindenkit evakuálnak.
A kormány az erőmű közelében hangosbeszélővel felszerelt kocsikkal próbálja értesíteni a lakosságot a veszélyről. Sok háztartásban nincs áram, és a mobiltelefonok sem működnek, így nem tudják, hányan lehetnek, akik egyelőre nem értesültek a veszélyről.
A kettes reaktorban a hűtővíz szintjét emelni tudták, és így a négy méter magas rudak jó negyede már víz alatt van. A rudakat két órán keresztül nem érte hűtővíz.
Ellentmondásos információk a védőköpenyről
A reaktorblokk védőköpenyének sérüléséről ellentmondásos információk láttak napvilágot. Korábban a japán atomenergia hivatal szerint a reaktorblokk védőköpenye nem sérült, a védőburok nem lyukadt ki, ám most már nem biztos abban, hogy történt-e sérülés, vagy sem. A kormány azt állítja, hogy a köpeny alsó része megsérült. A környéken magas radioaktív sugárzást mértek, a határértéket túllépte, de az emberi egészségre nem ártalmas.
Valószínű, hogy a kettes reaktorban hidrogénrobbanás történt. Egyelőre nem tudni, mekkora a kár. A részleges evakuálás megkezdődött, néhány munkás már biztonságban van - jelentette a Kyodo hírügynökség. Még 50 alkalmazott tartózkodik az erőműben – jelentette a BBC. A dolgozóknak az a feladatuk, hogy stabilizálják és biztosítsák a rendszert.
A lakosság egyre jobban fél
Az atomerőmű üzemeltetőjének, a Tepconak az adatai szerint az újabb robbanás következtében a sugárzás 8217 mikroszivert per órára emelkedett. 40 perccel korábban 1941 mikroszivert per óra sugárzást mértek, tehát négyszeresére emelkedett a radioaktivitás.
A lakosság egyre szélesebb köre fél az atomszerencsétlenségtől. Az emberek megpróbálják élni hétköznapi életüket, de egyre jobban érezhető a feszültség a levegőben.
A New York Times-nak nyilatkozó menedzserek attól tartanak, hogy Fukusimában ellenőrizhetetlenné válik a helyzet, és hogy a védőköpenyen esett károk nagyobbak, mint ahogy gondolták. Ha ez így van, mindenkinek el kell hagyni az erőművet, hogy elkerüljék a sugárzásfertőzést. A reaktormag teljes megolvadása esetén urán és más hasadóanyagok kerülhetnek a környezetbe, ami súlyos egészségkárosodást okozhat, és a 25 évvel ezelőtti csernobili tragédia után újabb katasztrófa történne.
(Híradó)