A szaúdi olajminiszter szerint a világ olajpiaca túltelített, és a gyenge kereslet miatt országa, a világ vezető olajexportőre, márciusban már csökkentette is kitermelését.
Miközben a világ olajfogyasztói szerint a nagy termelőknek - közük a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetébe (OPEC) tömörült államoknak - éppen növelniük kellene kitermelésüket, hogy letörjék a két és féléves csúcson levő olajárakat, Ali al-Naimi szerint a piac túlságosan is kiegyensúlyozott. Ezért, mint elmondta, Szaúd-Arábia márciusban 8,292 millió hordóra fogta vissza napi kitermelését a februári 9,125 millió hordóról. Várható áprilisi kitermelési adatot nem közölt, úgy valószínűsítette, hogy az kissé meghaladja majd a márciusit.
Az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere vasárnap ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy a piac jól ellátott, és a olajárak nem tükrözik a piaci alapokat. A mostani és a korábbi nyilatkozatok alapján elemzők valószínűtlennek tartják, hogy az OPEC, az olajminiszterek júniusban esedékes üléséig változtatna eddigi kitermelési politikáján.
(MTI)