Gerd Honsik
Az osztrák  állampolgárságú író és történész, Gerd Honsik 2007 augusztusában került a holokauszt-inkvizítorok karmai közé. A 68 esztendős férfi Spanyolországban él, letartóztatása is ott történt, majd rövidesen kiadták őt az osztrák hatóságoknak. A nemzetiszocialista rendszert dicsőítő és a holokauszt hivatalos változatát kétségbe vonó írásaiért négy év börtönbüntetésre ítélték.
Már ez év tavaszán jó  hírek érkeztek felőle, ugyanis az egyik bécsi bírósághoz benyújtott fellebbezését követően büntetésének időtartamát 18 hónapra csökkentették. A döntésnek megfelelően Gerd Honsikot szeptember 6-án szabadon engedték. Hivatalos tájékoztatás szerint a revizionista történész „előrehaladott korára” tekintettel nyerte vissza szabadságát, de figyelembe vették azt is, hogy „megfelelően beilleszkedett a spanyol társadalomba”, ahol „családjával együtt él”.
Igazán megható az osztrák bíróság és a holokauszt-inkvizítorok nagylelkűsége, az igazi kérdés azonban a következő: nem kellett volna esetleg a demokrácia és a szólásszabadság eszményeit figyelembe venni akkor, amikor Gerd Honsikot pusztán nézetei hangoztatásáért négy év börtönbüntetésre ítélték?
Perge Ottó
(Kuruc.info)