Palesztinok ezrei gyűltek össze szerdán Rámalláhban, a Palesztin Hatóság székhelyén, hogy támogatásukról biztosítsák Mahmúd Abbász elnököt, aki az ENSZ-ben a palesztin állam elismertetésére készül pénteken. Az izraeli külügyminiszter szerint a palesztin kezdeményezés "nem marad válasz nélkül".
"Követeljük, hogy a világ ismerje el államunkat, ahogy azt 60 évvel ezelőtt megígérte" - mondta Lajla Ganan, Rámalláh kormányzója egy 1947-es ENSZ-határozatra utalva, amely egy zsidó és egy palesztin állam létrehozásáról rendelkezik Palesztina területén.
A nagygyűlés helyszínén, a városközpontban lévő Jasszer Arafat téren számos tüntető palesztin zászlót lengetett, egy óriási táblán pedig az "UN 194" felirat állt, azaz hogy Palesztina a világszervezet 194. tagállama lesz. Az iskolásoknak nem volt tanítás, és a kormányhivatalok dolgozóit is elengedték főnökeik a demonstrációra.
Egy felmérés szerint a palesztinok 83, míg az izraeliek 34 százaléka támogatja az ENSZ-tagság kérését. Abbász pénteken szólal fel az ENSZ Közgyűlésében, majd benyújtja a felvételi kérelmet.
A rámalláhi Manara téren kedd óta áll egy hatalmas szék, a világszervezetbeli palesztin hely iránti óhajt jelképezve. A 6,5 méter magas és 3,5 méter széles széket az ENSZ emblémája díszíti.
A palesztin vezetés felhívására szervezett megmozdulás a legjelentősebb volt a 2005-ös második Izrael-ellenes felkelés (intifáda) óta. Összesen több tízezer palesztin gyűlt össze Rámalláh, Hebron, Nablúz, Betlehem és Jerikó utcáin a függetlenséget követelve, az események menetét pedig több ezer rendőr felügyelte.
Nablúzban szinte minden helyi felekezet képviseltette magát a tiltakozáson, ahol a muszlimok, keresztények, szamaritánusok mellett néhány anticionista zsidó is megjelent.
A tüntetések nagyobb probléma nélkül zajlottak, csak Herbonban és Kalandiában voltak kisebb összecsapások, ahol a köveket dobáló és autógumikat égető fiatalokat a rendőrök könnygáz és egy új fegyver, a "Sikoly" bevetésével oszlatták szét.
Ezt a hangfegyvert Kalandiában alkalmazta először az izraeli hadsereg. A Wafa palesztin hírügynökség szerint az általa keltett zaj szédülést és hányingert okoz, és ha valaki hosszabb ideig van kitéve neki, tartós károsodást okoz a hallószervekben. A tüntetők közül többen a térdükre rogytak, s a tömeg gyorsan feloszlott - írta a hírügynökség.
Ugyanakkor a Gázai övezetben mindössze néhány tucat nő gyűlt össze szerdán. A területet irányító Hamász és az Abbász vezette Fatah ugyanis megegyezett, hogy a köztük lévő ellentétek elmélyítését elkerülendő, nem tart tiltakozásokat az övezetben.
Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter - New Yorkból nyilatkozva az izraeli katonai rádiónak - szerdán figyelmeztette a palesztinokat: az ENSZ-csatlakozási kérelem "nem marad válasz nélkül Izrael részéről, de nem gondolom, hogy ezt most részletezni kellene". "Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok - tette hozzá. - Van elegendő eszközünk ahhoz, hogy szembenézzünk velük."
A palesztingyűlölő miniszter a rádiónyilatkozatban kizárta a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek bővítésének bárminemű befagyasztását "akár csak egy napra is", ami pedig a palesztinok egyik fő követelése az egy éve holtponton lévő béketárgyalások felújításához.
(MTI nyomán)