Az Egyesült Államok be tudja bizonyítani minden, a washingtoni szaúdi nagykövet meggyilkolására irányuló összeesküvéssel kapcsolatban tett kijelentésének megalapozottságát, s azt is, hogy ez felelőtlen lépés volt az iráni kormányzat részéről - jelentette ki csütörtökön a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök.
Egyes "személyeknek az iráni kormányban" tudomásuk volt a szaúdi nagykövet ellen készülő merényletről, amiért felelősségre vonandók - mondta Obama a Ri Mjong Bak dél-koreai elnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján. "Úgy hisszük, hogy még ha a legfelső szinteknek nem is volt tudomásuk a művelet részleteiről, felelősségre vonásnak lennie kell" - jelentette ki az amerikai elnök.
Obama szerint az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatban egyetlen opciót sem vet el, ami az amerikai diplomáciai nyelvezet szerint annyit tesz, hogy nem zárja ki a katonai fellépés lehetőségét. Az elnök az "összeesküvés" részvevőivel szembeni fellépés mellett a lehető legkeményebb szankciókat helyezte kilátásba. Kijelentette, hogy Washington folytatja nemzetközi erőfeszítéseit az iszlám köztársaságnak az eddiginél is erősebb elszigetelésére, hogy Teherán megfizesse az efféle magatartás árát. Mint mondta, az Egyesült Államok nyomásgyakorlása "közvetlen hatással lesz az iráni kormányra mindaddig, amíg az nem hoz egy jobb döntést" arról, hogy miként javítsa együttműködést a nemzetközi közösséggel.
Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter kedden jelentette be, hogy az ország hatóságai "lelepleztek egy összeesküvést, amely az iráni kormányzat támogatásával Adel al-Dzsubeir washingtoni szaúdi nagykövet ellen irányult". Teherán a vádakat elurasította.
(MTI nyomán)