Akár 372 milliárd eurót is felemészthet az uniós bankok feltőkésítése az Open Europe szerdán megjelent elemzése szerint.
Az euroszkeptikus szakértői csoport szerint abból érdemes kiindulni, hogy Görögország államadósságának 60 százalékát kell majd leírni, és Portugáliában is adósság-elengedésre lesz szükség. Lisszabon adósságából 25 százalékot kell majd leírni és előfordulhat, hogy Írország adósságából is el kell majd engedni 15 százalékot, bár ez egyelőre elkerülhetőnek tűnik - véli a brit finanszírozással működő brüsszeli szervezet, amely szerint a bankrendszer is rosszabb állapotban van, mint ahogy az Európai Bankfelügyeletnél (EBA) gondolják. Egy igazán szigorú stresszteszten az EBA legutóbbi terheléspróbájával ellentétben nem 8, hanem 65 bank bukna meg – tették hozzá.
Ilyen körülmények között, tekintve az ugyancsak törékeny olasz- és spanyolországi államháztartási helyzetet, az európai bankrendszert "260 és 372 milliárd euró közötti összeggel kell feltőkésíteni", hogy elbírja az állampapírok értékcsökkenése miatt elkönyvelt veszteségeket - írja az Open Europe a vasárnapi uniós csúcs elé időzített elemzésében.
A konszolidációt három lépésben kellene végrehajtani. Elsőként a gyengeségeket teljes mértékben feltáró terhelési próbát kell végrehajtani, majd a sérülékeny bankok számára biztosítani kell - a helyzetük súlyosságától függően - 6-18 hónapot, hogy megpróbálkozzanak forrást szerezni a piacon. A második ütemben az állam lép be, a stresszteszten és a piac próbáján egyaránt elbukott bankokat közpénzből kell feltőkésíteni.
Ha a bankkonszolidáció költsége meghaladja az adott ország hazai össztermékének (GDP) 4 százalékát, elkezdődik a harmadik szakasz. Ekkor lép be az euróövezeti mentőalap, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF), amely a magántőkét és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásait is mozgósítva elég erős lehet a leginkább sérülékeny bankok megmentéséhez. Ugyanakkor a bankmentő akciókat csak az EFSF-ben részt vállaló valamennyi ország beleegyezésével volna csak szabad elindítani, ezért azt is ki kell dolgozni, hogy mi történjen, ha nincs teljes egyetértés. Erre az esetre a bankok irányított, fokozatos megszüntetésének intézményét kell kialakítani tagállami és uniós szinten egyaránt - figyelmeztet az Open Europe.
(MTI)