Teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot hétfőn Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO. Frissítéseink a cikk alján olvashatóak.
A 194 tagállamból a jelen lévők közül 107 képviselő szavazott igennel, 14-en nemmel, 52-en pedig tartózkodtak - jelentette be az eredményt Bogyay Katalin, az Általános Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke.
A felvételhez a jelenlévők kétharmados többségének támogatására volt szükség. A Palesztin Hatóság csatlakozásával 195-re emelkedett az UNESCO tagjainak a száma, amely csütörtökön vette fel 194. államként a Dél-szudáni Köztársaságot.
A szavazás hatalmas diplomáciai győzelem a Palesztin Hatóságnak, amely eddig csak megfigyelői státussal rendelkezett az ENSZ szakosított szervezetében. A palesztinok fő célja mindazonáltal az, hogy az anyaszervezet, az ENSZ teljes jogú tagjai legyenek.
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szeptemberben nyújtotta be a Palesztin Államnak az ENSZ teljes jogú tagsága iránti kérelmét. A Biztonsági Tanácsban az Egyesült Államok várhatóan megvétózza a kérelmet a november 11-i szavazáskor. "Ez a szavazás (az UNESCO-ban) eltörölte a palesztin néppel szembeni igazságtalanság egy apró szeletét" - mondta a plenáris ülésen elhangzott felszólalásában Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter.
Az Egyesült Államok, Németország és Kanada nem támogatta a palesztinok felvételét, a nagyobb európai országok közül Olaszország és Nagy-Britannia tartózkodott, míg a korábban a szavazást még "korainak" tartó Franciaország az arab államokkal és a latin-amerikai országokkal együtt a csatlakozás mellett foglalt állást. Magyarország tartózkodott a szavazásnál.
Izrael - amely erre a kimenetelre számított - már előzetesen jelezte, hogy elfogadja a szavazás eredményét, de várhatóan csatlakozik az Egyesült Államokhoz, amely a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy azonnali hatállyal megszünteti a szervezet finanszírozását, ha megszavazza a palesztinok belépését.
Washington évi 70 millió dolláros hozzájárulással az UNESCO büdzséjének 22 százalékát állja. Az izraeli megvonással együtt a szervezet éves költségvetésének mintegy negyedétől esne el. Nimrod Barkan izraeli nagykövet véleménye szerint az UNESCO mostantól kezdve forráshiány miatt képtelen lesz küldetését betölteni.
"Elvonásokat kell a programokban eszközölni, módosítani kell a költségvetésünket. De nemcsak pénzügyi problémáról van szó, ez egy olyan probléma, amely a szervezetünk egyetemességét érinti" - fogalmazott Irina Bokova, az UNESCO bolgár főigazgatója, aki személy szerint pártatlanságáról biztosított mindenkit a szavazás előtt.
Az Egyesült Államokban két, az 1990-as évek elején elfogadott törvény tiltja az olyan ENSZ-szervezetek finanszírozását, amelyek felveszik teljes jogú tagjaik közé a Palesztin Hatóságot. Washington egyébként 1984 és 2003 között bojkottal tiltakozott az UNESCO akkoriban szerinte elfogadhatatlan működési mechanizmusa és a "harmadik világ ideológiájának" térnyerése miatt. A szervezetbe való visszatérése óta, az elmúlt nyolc évben, Washington aktív volt az UNESCO-ban, amelyet a nyugati értékrend egyik legfőbb népszerűsítőjének tekintett, s számos program kezdeményezője volt, elsősorban a nemek egyenjogúsága érdekében.
Frissítés#1:
Kontraproduktívnak nevezte az Egyesült Államok a palesztinok felvételét
Az Egyesült Államok korainak és kontraproduktívnak nevezte hétfőn a Palesztin Hatóság teljes jogú tagságát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetében, az UNESCO-ban.
"Az Egyesült Államok a döntés ellen szavazott, mert nem tudjuk elfogadni a palesztinok idő előtti felvételét teljes jogú tagként egy olyan ENSZ-szervezetbe, mint az UNESCO" - mondta a szavazást követően Párizsban David Killion, az Egyesült Államok UNESCO-képviselője. Hozzátette: "Az egyetlen lehetséges út egy palesztin állam létrehozásához a közvetlen tárgyalások (lehetnek). Nincs kerülő út, és úgy véljük, hogy az erőfeszítés, amelynek ma tanúi lehetünk, kontraproduktív. Az, ami ma történt, megnehezíti, hogy tovább támogassuk az UNESCO programjait".
Az Egyesült Államok a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy azonnali hatállyal megszünteti a szervezet finanszírozását, ha megszavazza a palesztinok belépését. Washington évi 70 millió dolláros hozzájárulással az UNESCO büdzséjének 22 százalékát állja. Az Egyesült Államokban két, az 1990-as évek elején elfogadott törvény tiltja az olyan ENSZ-szervezetek finanszírozását, amelyek felveszik teljes jogú tagjaik közé a Palesztin Hatóságot.
A nagykövet ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz "az UNESCO fontos munkájának erősítése és támogatása" érdekében.
"Az olyan országok, mint például Franciaország, amelyek támogatták a Palesztin Hatóság csatlakozását az UNESCO-hoz, majd azt tapasztalhatják, hogy csökken a befolyásolási képességük Izrael álláspontjára" - fenyegetett Nimrod Barkan, Izrael UNESCO-képviselője a szavazást követően.
Véleménye szerint az igennel szavazó államok "a valóságnak egy tudományos-fantasztikus változatát tették magukévá, amely szerint egy nem létező állam felvehető egy tudománnyal foglalkozó szervezetbe. Az UNESCO-nak a tudománnyal, és nem a tudományos-fantasztikus dolgokkal kellene foglalkoznia" - hangsúlyozta az izraeli nagykövet. Izrael hivatalosan is elítélte az "egyoldalú" palesztin akciót, amely Tel-Aviv álláspontja szerint "még távolabb vitte a békemegállapodást".
Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter viszont "történelmi pillantnak" nevezte, hogy az UNESCO-tagfelvétellel "Palesztina visszakapta jogainak egy részét".
A szavazáson a legnagyobb meglepetést Franciaország okozta, amely korábban hangoztatott fenntartásai ellenére végül igennel szavazott. A bejelentést az arab országok képviselői hatalmas üdvrivalgással fogadták.
"Ma az volt a kérdés, hogy a nemzetközi közösség igennel vagy nemmel válaszol a palesztinok felvételi kérelmére. Vállalnunk kell a felelősséget, hogy a kérdés lényegére válaszoljunk. A lényeget illetően Franciaország igent mondott" - fogalmazott a francia külügyi szóvivő. Bernard Valero pénteken még azt jelezte, hogy Franciaország a legtöbb uniós államhoz hasonlóan tartózkodni fog a szavazáskor. "Az UNESCO nem a megfelelő hely, nem a megfelelő pillanat. Mindennek New York-ban kell eldőlnie" - fogalmazott akkor a szóvivő.
(MTI nyomán)
Frissítés#2:
A The Huffington Post beszámolója szerint Amerikán és Izraelen kívül Kanada, valamint Németország szavazott nemmel a palesztinok UNESCO-tagságára. Amennyiben olvasóink közül sikerül valakinek megszereznie a listát a 14 nemmel szavazó tagállamról, akkor küldje el a szerk@kuruc.info címre. Előre is köszönjük!
Frissítés#3:
Nagy- és Kis-Izraelen kívül a következő országok szavaztak a palesztin tagság ellen: Ausztrália, Kanada, Csehország, "Német"ország, Litvánia, Hollandia, Palau, Panama, Szamoa, Salamon-szigetek, Svédország és Vanuatu.
(Kuruc.info)
Kuruc.info kommentár: Apró, de lényeges siker ez a palesztinoknak, és egyúttal nem lebecsülendő győzelem a cionista erők felett. Amint arról korábban portálunk is beszámolt, az Izrael által dróton rángatott Amerika komoly nyomást gyakorolt az UNESCO-ra, hogy a nemzetközi szervezet elutasítsa a  palesztin felvételi kérelmet. Nos, ez nem jött össze a judeojenkiknek, ami jelzi, hogy a világban elindult anticionista folyamatok egyre erősebbek.
Szomorú, és a várt cionista ülepnyalásnál is rosszabb az, amit Magyarország tett: tartózkodott. Ahhoz gyáva, hogy izraeli és amerikai gazdáik érdekeivel szembemenjen, de azt is tudja, hogy pénzre, támogatásra Kínán kívül csak a muszlim országoktól számíthat. A gond csak az, hogy a magyar politikusokon kívül mindenki ismeri azt a mondást: a langyosakat kiköpi az Úr. Nos, ha Izraelika vagy a muszlim világ nem is köpi ki hazánkat, az biztos, hogy nem úgy fognak visszaemlékezni egy esetleges gazdasági tárgyalás során, hogy nekünk bármit is köszönhetnének. Sőt, leginkább sehogy sem fognak visszaemlékezni, mert az ember már csak ilyen: az igenre, a nemre egyaránt emlékszik, a nem tudomra viszont már kevésbé. Tényleg, annyira nehéz lett volna egy igent kibökni, egyáltalán nem tisztelt Martonyi úr?
Alex Strauss - Kuruc.info