Izrael szisztematikusan kiszorítja a palesztinokat Kelet-Jeruzsálemből, ami akár háborús bűnnek is minősíthető - jelentette ki hétfőn egy neves izraeli civil szervezet adatgyűjtése alapján.

Kelet-jeruzsálemi mindennapok: palesztin házat rombolnak le a lakók jelenlétében a zsidó megszállók

Az Izraeli Bizottság a Házrombolás Ellen nevű szervezet átadta az ENSZ-nek ezeket az adatokat, és követelte, hogy a világszervezet vizsgálja ki a helyzetet. A szervezet szerint Izrael a palesztinok lakta házak szanálásával, lakhatási engedélyük visszavonásával, megélhetési körülményeik lerontásával űzi ki a palesztinokat Kelet-Jeruzsálemből, és mindez egy tudatos politika része.
Izrael etnikai alapon alakítja a város lakosságának összetételét, és ezzel leplezetlenül és súlyosan megsérti a nemzetközi jogot - jelentette ki Mikáél Szfárd ügyvéd, a 73 oldalas jelentés egyik készítője.
Nir Barkat jeruzsálemi polgármester szóvivője persze visszautasította a dokumentumban foglalt állításokat. Közleményében cinikusan azt írta: a jelentés "félrevezető tényeken, nyilvánvaló hazugságokon és politikai szemfényvesztésen alapul, úgyhogy az ENSZ-nek biztosan tetszeni fog".
(MTI nyomán)