A nagy visszhangot kiváltó németországi "neonáci gyilkosságsorozat" nyomán központi nyilvántartásba veteti a berlini kormány a "veszélyesnek tartott újnácikat", és vizsgálatot indít a titkosszolgálat esetleges mulasztásainak feltárására.
A jobboldali szélsőségesekről és a szélsőjobboldaliak által elkövetett erőszakos cselekményekről szóló adatok nyilvántartásba vételét Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter jelentette be szerdai berlini sajtóértekezletén. Az új nyilvántartás hasonló lesz ahhoz, amelyet az iszlamista szélsőségesekről már vezetnek Németországban, s a legkorábban a jövő év elején kezdheti meg működését.
A csoport a külföldiek ellen elkövetett, idegengyűlölet által vezérelt gyilkosságokat 2000-2007 között követte el különböző német városokban, de általános megdöbbenésre erre hivatalosan csak a múlt hét végén derült fény. Az áldozatok közül kilenc, Németországban letelepedett külföldi - elsősorban török és görög kisvállalkozó - volt, akiket a Türingia tartományból származó feltételezett merénylők 2000-2006 között gyilkoltak meg; 2007-ben pedig egy őket igazoltató rendőrnő életét oltották ki. A gyilkosságokat a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező csoport számlájára írják.
(MTI nyomán)