Iszfahán iráni nagyvárosban és környékén hétfőn a kora délutáni órákban óriási robbanás hangja volt hallható, jelentette nem sokkal ezelőtt a FARS hivatalos iráni hírügynökség, majd a hírt rövid idő múlva törölték a világhálós oldalról.

Az urándúsító Iszfahán közelében
A FARS perzsa hírügynökség jelentéséből – amíg az olvasható volt – az nem derült ki, hogy a robbanás pontosan hol történt, ám azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a másfél milliós történelmi perzsa város közelségében van Irán egyik urándúsító üzemegysége, amelynek megtámadását Izrael és az Amerikai Egyesült Államok már régóta tervezi. A hírügynökségi jelentés arról sem szólt, hogy a robbanás következtében mekkora kár keletkezett, illetve vannak-e halálos áldozatok és sebesültek.
Amint arról korábban beszámoltunk, három héttel ezelőtt Teherán közelében is volt a maihoz hasonló hatalmas robbanás, amelynek során egy iráni rakétabázison tizenhat személy életét vesztette, köztük Hászán Teheráni Mokaddam, a perzsa hosszútávú rakéták első számú kifejlesztője.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
 
Friss#1: Titokzatos robbanás Iránban
Robbanásszerű dörej verte fel a csendet az iráni Iszfahán városában hétfő délután - közölte a tartományi bíróság vezetője.
Golamreza Anszári az ISNA iráni hírügynökség által idézett nyilatkozatában elmondta, a biztonsági erőktől nem kaptak tájékoztatást a zaj eredetéről.
Iszfahán mellett működik egy jelentős uránfeldolgozó létesítmény, de az iráni sajtó jelentéseiből nem derült ki, hogy a feltételezett detonáció a nukleáris létesítmény közelében történt-e.
Gill Tudor, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szóvivője (NAÜ) közölte: a NAÜ értesült e sajtójelentésekről, de nincs több információja az ügyben.
(Index)
 
Friss#2: Az iráni hatóságok cáfolják az iszfaháni robbanás tényét
Egy vezető állású iráni tisztségviselő cáfolta a hírt, mely szerint Iszfahán városának központjában hétfőn, a kora délutáni órákban robbanás történt volna.

Mohammad-Mehdi Ismaili, Iszfahán kormányzójának politikai és biztonsági ügyekben illetékes helyettesének tájékoztatása szerint a robbanásról elterjedt információknak semmiféle alapjuk nincs – közölte az IRNA iráni hírügynökség.
A tisztségviselő azt követően tette meg bejelentését, hogy bizonyos médiumok arról adtak hírt, hogy Iszfahán iráni város központját hétfő kora délután hatalmas robbanás rázta meg. Az Iszfaháni Katasztrófavédelem egyik vezetője, Masoud Anayeb úgyszintén cáfolta a robbanásról szóló információkat.
(Press TV alapján - Perge Ottó)