A francia államfő megerősítette, hogy Franciaország egy új európai szerződést készít elő Németországgal.
Nicolas Sarkozy az új szerződés előkészítéséről szóló információt csütörtök este a dél-franciaországi Toulonban a francia kormánypárt mintegy ötezer tagja előtt, az eurózóna válságáról tartott mintegy egyórás beszédében ismerte el.
"Franciaország egy új európai szerződésért küzd Németországgal, amellyel újraalapítja és újragondolja Európa működését. Több felelősségvállalás az emberek előtt egy valódi gazdasági kormányzással, ez az eurózóna jövőjéről és a szerződések jövőbeni reformjáról alkotott elképzelésünk" - fogalmazott a francia elnök. Azt is bejelentette, hogy hétfőn Párizsban Angela Merkel német kancellárral közös német-francia javaslatokat tesz "Európa jövőjének garantálására".
"Európa újraalapítása nem azt jelenti, hogy elindultunk az államok felettiség felé. Nem a nemzetek Európáját és a föderatív Európát támogatók közti régi viták megnyitásáról van szó ... A kormányközi egyeztetésekkel történik majd az európai integráció, mert Európának stratégiai és politikai döntéseket kell hoznia. Az eurózónán belül el kell határozni, hogy félelem nélkül hozzunk meg minél több döntést minőségi többséggel" - hangsúlyozta Sarkozy.
(MTI)