Az iráni hadsereg bejelentette: az ország keleti részén lelőttek egy pilóta nélküli amerikai repülőgépet, egy RQ-170-es drónt. A bejelentésről tudósító állami televízió, az Al Alam szerint a kémrepülőgépet kis károsodás érte, és azt jelenleg a hadsereg őrzi.

Lockheed Martin RQ-170 Sentinel
Egy katonai forrás az állami televízióban közölte: légterének megsértésére adott reakció nem fog megállni a határoknál. A forrás részleteket nem közölt.
Irán és a nyugati hatalmak viszonya az elmúlt hetekben mélypontra érkezett: a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség legutóbbi, novemberi jelentése szerint Irán atomfegyver előállításán dolgozik. Amikor Nagy-Britannia emiatt szankciók bevezetésén kezdett gondolkodni, iráni fiatalok rohamozták meg az ország teheráni nagykövetségét. Ezután London kiutasította az iráni diplomatákat, és több más európai ország is hazahívta nagykövetét.
Frissítés: Távirányítással szedték le a drónt
Az iráni kiberhadsereg vasárnap leszedett egy pilóta nélküli amerikai kémrepülőgépet, amely behatolt az ország légterébe, a gép elvesztésének hírét a NATO is megerősítette. Az ország félhivatalos hírügynöksége, a FARS arról számolt be, hogy a Lockheed-Martin RQ-170 típusú drónt jó állapotban sikerült leszedni, csupán kismértékben sérült meg, és most az iráni fegyveres erők birtokában van.
Egy nem megnevezett iráni katonai vezető az állította egy helyi tévéadásban, hogy a kiberkatonák hekkelték meg a lopakodó rendszerét, átvették az irányítását, s gyakorlatilag távirányítással szedték le a megfigyelésre használt amerikai eszközt. A Washington Post szerint az elmúlt években Irán sok pénzt fektetett az aszimmetrikus hadviselésbe, magyarán olyan alternatív technikákat dolgozott ki, amikkel visszavághat a nagyobb katonai erővel bíró ellenségeinek, például az Egyesült Államoknak.
Az RQ-170 Sentinel nagy magasságban repülő, viszonylag új felderítő gép, amelynek létét 2009-ben fedte föl a szaksajtó, és 2010-ben ismerte el az amerikai légierő. Egyes szakosodott internetes oldalak szerint ilyen drónokat főleg Afganisztánban vetnek be arra, hogy Iránról és Pakisztánról gyűjtsenek információkat.
Az iráni katonai vezetők az utóbbi években többször közöltek olyan híreket, hogy lelőttek pilóta nélküli amerikai gépeket a Perzsa-öböl fölött vagy határ menti térségekben. Januárban Irán azt állította, hogy két amerikai drónt lőttek le az öbölben, az ország légterén kívül. Pontos helyet és időpontot nem közöltek.
Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka júniusban azt jelentette be, hogy orosz szakértőknek megmutattak két gépet, amelyet nemzetközi vizeken, illetve az iszlám köztársaság ellenőrizte övezetekben lőttek le. Annyit tett még hozzá, hogy Iránnak sikerült lemásolnia a két drónt, de a típusukat nem említette.
Az Egyesült Államok már többször kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Irán pilóta nélküli kémrepülőgépeket gyárt. Az persze nem zavarja őket, hogy ők maguk nemcsak gyártanak, hanem be is vetik azokat - többek között pont Irán ellen.
(Reuters - Nol - MTI - Index nyomán)