Németország beleegyezett, hogy további 16 ezer, gettóba vagy bujkálásra kényszerített "holokauszt-túlélőnek", köztük a budapesti gettó volt lakóinak folyósít "kárpótló nyugdíjat".
A New York-i központú Claims Conference (Kárigény Konferencia) és a német kormány által hétfőn bejelentett megállapodás nyomán 65 ezerre emelkedett azoknak a száma, akiket Berlin kompenzációs nyugdíjban részesít.
A Claims Conference honlapján közzétett tájékoztatás szerint az egyévi tárgyalássorozat nyomán megszületett egyezség 2012. január 1-jétől jelentősen könnyít a budapesti gettó túlélőinek jogosultsági feltételein is. A 16 ezer új jogosultra kivetítve a kompenzáció értéke egy évtized alatt eléri a 485 millió eurót.
A korábbi szabályok szerint a Claims Conference 2. cikke és a Közép- és Kelet-Európai Alap (CEEF) előírásai alapján csak az volt jogosult kárpótló nyugdíjra, aki legkevesebb 18 hónapig volt kénytelen gettóban, rejtőzködve vagy álnéven élni. A jövő évtől ezt az időhatárt 12 hónapra szállították le, ami a Claims Conference becslése szerint további mintegy 8 ezer "túlélőt" jogosít fel arra, hogy tíz éven át havi 290 eurós nyugdíjat kaphasson.
Azoknak a "túlélőknek", akik elérték a 75 éves életkort, és kevesebb mint 12 hónapot, de legalább 3 hónapot töltöttek gettóban, a jövő évtől 240 eurós külön nyugdíj jár, amennyiben nyugaton élnek, a "volt szovjet blokk országaiban" pedig - így Magyarországon is - 200 eurót kaphatnak, ha megfelelnek a kritériumoknak. Az új kárpótlásnak ez a része mintegy 4500 embert érinthet, s a kifizetések összege ennek a csoportnak mintegy 130 millió euró lesz. További 3500 személy azután válik jogosulttá, ha eléri a 75 éves életkort. Ennek a csoportnak egy évtized alatt 65 millió eurót folyósít a német kormány.
A Claims Conference 2. cikke és a CEEF előírásai értelmében, a német kormánnyal történt megegyezés alapján, 1995 óta több mint 109 ezer "holokauszt-túlélőnek" mintegy 3,5 milliárd dollárnyi kárpótlást fizettek ki. A 2. cikk alapján havi 300 euró, a CEEF előírásai alapján pedig havi 260 euró jár a jogosultaknak.
(MTI nyomán)