A Facebook-on jelenetette be vasárnap Dmitrij Medvegyev orosz elnök, hogy utasította a kormányt a parlamenti választásokon történt "állítólagos csalások" kivizsgálására. A demonstrációs hullám közben nem hagy alább Oroszország-szerte.
Megtörte kétnapos hallgatását Dmitrij Medvegyev orsz államfő, aki vasárnap a Facebook közösségi honlapon elhelyezett kommentárjában azt írta: nem ért egyet a szombati oroszországi tüntetésekkel, amelyeken a december 4-i választásokon történt csalások miatt tiltakoztak és Vlagyimir Putyin kormányfő távozását követelték a tüntetők. Mindazonáltal Medvegyev megjegyezte, hogy utasította a kormányt az állítólagos visszaélések kivizsgálására.
Moszkvában a december eleji választások óta szinte folyamatosak a tüntetések, csaknem mindennap tartanak olyan megmozdulásokat, amelyen a tüntetők a választási visszaélésekkel vádolt Vlagyimir Putyin kormányfő és pártja távozását követelik.
A december 4-i választásokon az országot 12 éve vezető Vlagyimir Putyin pártja megőrizte ugyan többségét a parlamentben, de korábbi kétharmados fölénye eltűnt. A széles körben elterjedt nézetek szerint Putyin pártja átfogó választási csalást követett el. A súlyos visszaélésekre nemzetközi megfigyelők is figyelmeztettek.
Az orosz főváros központjában a választás másnapján többezres tüntetést tartott a Szolidaritás mozgalom, amelynek vezetőjével és egy neves bloggerrel együtt a tiltakozó akció végén körülbelül 300 embert vettek őrizetbe.
Hétközben is szinte folyamatosak voltak a demonstrációk Oroszország-szerte, szombaton pedig ismét több tízezer ember gyűlt össze Moszkvában, hogy és Putyin ellen tiltakozzanak. Vasárnap több orosz nagyvárosban többnyire engedély nélkül vonultak az utcára választási csalások ellen tiltakozó ellenzéki csoportok.
Dmitrij Medvegyev orosz államfő már csütörtökön is utalt rá, hogy nem tartja kizártnak, hogy hiányosságok voltak és szabálysértések történtek a választásokon, de hangsúlyozta, hogy ezt az illetékes szerveknek kell kivizsgálniuk. Az orosz miniszterelnök korábban azt mondta: szerinte az Egyesült Államok áll az orosz parlamenti választások eredményei elleni tüntetések mögött.
(MTI)