Irán le fogja másolni azt a RQ-170 típusú, pilóta nélküli amerikai repülőgépet, amelyet a múlt héten zsákmányolt, és a csapatait fel fogja vele szerelni - közölte hétfőn egy befolyásos parlamenti képviselő, akit az állami televízió idézett.
"Most folyik a drón kódjainak a megfejtése, a következő szakasz a gép lemásolása lesz" - jelentette ki Parviz Szoruri, a parlament nemzetbiztonsági albizottságának egyik vezetője. "A közeli jövőben képesek leszünk a sorozatgyártására" - tette hozzá a képviselő, aki szerint az iráni változat még az amerikainál is fejlettebb lesz.
Szoruri szerint Irán az amerikai kémtechnikával kapcsolatos fontos értesülésekhez jut a kódok megfejtésével. "Nem tudom megmondani, mikor kerül erre sor, de jó úton vagyunk felé" - jelentette ki. Mint mondta, Iránnak nincs szükséges orosz vagy kínai segítségre, s nem is vonják be Moszkvát vagy Pekinget a drón lemásolásába. A két ország Észak-Koreával együtt Irán legfőbb fegyverzet- és haditechnika-ellátója.
Teherán 2010-ben jelentette be, hogy megfigyelő, illetve gyors reagálású, pilóta nélküli repülőgép programján dolgozik.
Amerikai vezetők ugyanakkor kételkedve fogadták azt a bejelentést, hogy Irán képes technológiailag hasznosítani a zsákmányolt eszközt. "Az amerikai technológiák rendkívül fejlettek, és nem biztos, hogy az irániak rendelkeznek a szükséges szakértelemmel" a drónok titkának feltörésére - vélekedett a múlt héten egy nevének elhallgatását kérő illetékes.
(MTI nyomán)