Több százan vettek részt a Magyarországot támogató szimpátiatüntetésekben szombaton a varsói magyar nagykövetség és más lengyel nagyvárosok külképviseletei előtt. A fővárosban a magyarokat támogató levelet adtak át a magyar külügy képviselőjének, és uniós zászlót égettek.
A varsói tüntetésen a jobboldali és nemzeti radikális pártok képviselői és hívei vettek részt. A "szabad Lengyelország, szabad Magyarország" és unióellenes felkiáltások mellett elhangzott a magyar és a lengyel himnusz is.
A felszólalók "a nemzetközi baloldal támadásai ellen" tiltakoztak, és szolidaritásukat fejezték ki a nemzetek Európája mellett. Felolvasták a "drága magyar barátoknak" címzett levelet, amelyet egyebek közt Marek Jurek, a szejm volt elnöke, a Lengyel Köztársaság Jobboldala párt elnöke és Zbigniew Ziobro EP-képviselő, a Szolidáris Lengyelország frakció vezetője írt alá. A magyarok ügye "egész Európa érdekét és javát szolgálja és különösen a mi térségünk, a kommunizmus idején megtört Közép-Európa közös ügyét jelenti. Együtt voltunk, és együtt maradunk" - állt a levélben, amelyet a tüntetők is aláírtak.
Marian Pilka volt ellenzéki, a Lengyel Köztársaság Jobboldala párt helyettes elnöke felszólította a lengyel kormányt, hogy tartson ki Magyarország mellett. "Reméljük, hogy a lengyel kormány nem hagyja magára Magyarországot, hogy ellenzi az esetleges szankciókat. Ezt várjuk el a lengyel kormánytól" - mondta.
Az Új Jobboldal Kongresszusát képviselő Janusz Korwin-Mikke az uniós tagországok "szerződésben foglalt autonómiájának eltiprása" ellen tiltakozott. Szerinte Lengyelország és Magyarország elvesztette szuverenitását, és "már nem szuverén országok, hanem euróállamok".
A szervezők hangsúlyozták, hogy az interneten is folytatják az aláírásgyűjtést, és további szimpátiatüntetéseket terveznek.
(MTI nyomán - Kuruc.info)