A brüsszeli Európai Parlamentben is holokausztoztak a január 27-i emléknapon. Az ülésen elsősorban Irán és az Európában erősödő antiszemitizmus kérdésköre került terítékre. Az antiszemitizmus örvendetes terjedésének okairól természetesen nem esett szó.
Martin Schulz, az Európai Parlament cionista elnöke arról beszélt, hogy a német népnek a zsidóság érdekeit kell szolgálnia: „A ma élő németek nem tekinthetők bűnösnek (a holokauszt miatt), azonban felelősek azért, hogy az emlékezetet ébren tartsák. Ami számomra annyit jelent, hogy bárki is képviselje a német nemzetet, egyetlen fontos kötelezettsége van: figyelembe kell vennie felelősségünket a világ zsidósága iránt…A holokauszt emlékének mindig frissen kell élnie az agyunkban és a lelkünkben, az emberiség öntudatában, és súlyos figyelmeztetésnek kell lennie minden korban.”
Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke felszólította Európát arra, hogy „ismerje fel a gonoszt, akadályozza meg annak újbóli felemelkedését”. „Amennyiben nem emlékezünk (a holokausztra), nem tanulmányozzuk azt, nem bővítjük az ismereteinket róla, és nem vonjuk le belőle a tanulságokat, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy képesek leszünk felismerni és megállítani időben a gonoszt” – fújta a régről ismert cionista propagandaszöveget Moshe Kantor.
Korábban a nap folyamán Yuli Edelstein, a közügyek és a diaszpóra izraeli minisztere, valamint Moshe Kantor közös sajtóértekezleten dicsérte az Európai Unió hétfői döntését az Irán elleni olajembargó bevezetéséről. A két zsidó vezető „történelmi lépésnek” minősítette a perzsa állammal szemben foganatosított brüsszeli büntetőintézkedéseket. Ugyanakkor meg is dorgálták Európát a „növekvő antiszemitizmus” miatt.
Yuli Edelstein egy igen komoly történelmi összehasonlítást is tett: mint mondta, ahogyan 70 évvel ezelőtt is hiába szólították fel a szövetségeseket a „haláltáborokba” vezető vasútvonalak bombázására, úgy most is sok esetben süket fülekre találnak Izraelnek az iráni nukleáris programmal kapcsolatos figyelmeztetései. „Mikor mi, az izraeli kormány és a zsidóság képviselői azt mondjuk, hogy soha többé – akkor azt komolyan gondoljuk” – fenyegette meg a csatlós európai vezetőket az izraeli miniszter.
A megemlékezésen az Európai Zsidó Kongresszus elnöke, Moshe Kantor átvehette a legmagasabb francia kitüntetést: a becsületrendet. A multimilliomos, oroszországi születésű Kantor (aki a Forbes Magazin 2011-es listája szerint a világ 782. leggazdagabb embere) sürgette az Európai Uniót, hogy további szankciókat léptessen életbe Iránnal szemben.
Perge Ottó - Ynetnews nyomán