A horvát elnök nem támogatja azt a tervezett horvátországi találkozót, amelyen a szélsőjobboldali Horvát Tiszta Jogpárt európai testvérpártjai vennének részt - közölte kedden a HINA horvát hírügynökség. A "szélsőjobboldali pártok" pénteken Zágrábban tanácskoznak, majd a tervek szerint szombaton csatlakoznak a párt A tábornokokért címmel meghirdetett tiltakozó felvonulásához.
A Tanjug szerb hírügynökség a horvát elnök állásfoglalásáról beszámoló jelentésében hírt adott arról, hogy az eseményre meghívták a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselőit is.
A hírügynökségi jelentések szerint Ivo Josipovic horvát elnök kijelentette: a résztvevő szervezetek között vannak olyanok, amelyek "komolyan megkérdőjelezik Horvátország területi integritását", és programjuk gyűlöletbeszédet tartalmaz.
Josip Miljak, a Horvát Tiszta Jogpárt vezére azt mondta: nagyjából száz résztvevőt várnak a testvérpártok és más szervezetek részéről Magyarországról, Bulgáriából, Németországból, Ausztriából, Franciaországból és a belgiumi Flandriából.
Egy horvát civil kezdeményezés a Facebook-oldalán közölte: megpróbálják meghiúsítani a felvonulást, akár úgy is, hogy emberi pajzsot képeznek, és útját állják "a fasiszta menetnek".
A Tanjug szerb hírügynökség tudósítása szerint Franjo Cirkót, a Horvát Tiszta Jogpárt ifjúsági tagozatának a vezetőjét újságírók megkérdezték, hogyan hívhatták meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, amikor az "nyíltan területi igényeket támaszt a (Magyarországgal) szomszédos országokkal szemben". A politikus azt felelte: ezzel nem foglalkoznak, mert "többször beszéltünk velük, és nincs semmiféle igényük Horvátországgal szemben".
(MTI nyomán)