Közel két esztendővel ezelőtt az izraeli haditengerészet meggyilkolt kilenc törököt a Gázai övezetbe tartó Mavi Marmara hajó fedélzetén, amiért a török kormány Izraeltől hivatalos bocsánatkérést és kártérítést követel. De mivel a bocsánatkérés és a kártérítés csak a zsidóknak jár, Izrael máig nem hajlandó a megkövetésre és a fizetésre. A törökök most megvétózzák az izraeli részvételt a chicagói NATO-konferencián.

Ahmet Davotoglu török külügyminiszter
A NATO május 20-21. között Chicagóban tartandó konferenciáján a tagországok és az úgynevezett partnerállamok elsősorban a Földközi-tenger és a Perzsa-öböl térségében zajló eseményekkel foglalkoznak. Az összejövetelre Izrael is hivatalos, ám a törökök a zsidó állam részvételét ahhoz a föltételhez kötik, hogy Nyugat-Jeruzsálem kérjen bocsánatot a Mavi Marmara humanitárius hajó kilenc utasának közel két esztendővel ezelőtti meggyilkolásáért, s az áldozatok hozzátartozóinak pedig fizessen kártérítést.
Az Észak-Atlanti Szervezet május 20-21. közötti 25. csúcsára úgynevezett partnerországként meghívót kapott Izrael is a vendéglátó amerikaiaktól, ám Ahmet Davutoglu török külügyminiszter már a tagországok múltheti brüsszeli összejövetelén bejelentette, hogy hazája megvétózza a zsidók részvételét a chicagói kongresszuson, ha azok előbb nem kérnek hivatalosan bocsánatot, amiért közel két esztendővel ezelőtt a Mavi Marmara (Kék márvány) nevű török segélyszállító hajó fedélzetén az izraeli hadsereg katonái meggyilkoltak kilenc polgári személyt. Ankara előfeltételként azt is követeli Izraeltől, hogy fizessen kártérítést a meggyilkoltak hozzátartozóinak.

Isztambulból héberül és angolul üzennek Gázába
Nem meglepő, hogy Washington és maga Anders Rasmussen, a NATO főtitkára máris rárontott a törökökre és beígérték: ha meg meri vétózni a békeszerető Izrael részvételét a chicagói csúcson, akkor ők megakadályozzák az Arab Államok Ligája négy tagjának, Marokkónak, Mauritániának, Egyiptomnak és Algériának a részvételét.
A mostani hírrel kapcsolatban a Háárec izraeli lap megjegyzi, hogy Törökország nem először gördít akadályokat Izrael és a NATO együttműködésének elmélyítése elé. Izrael korábban képviseleti irodát szeretett volna nyitni a NATO brüsszeli központjában, ám a törökök ekkor is beintettek. Most pedig a fentebb említett bocsánatkérési és kártérítési ügy miatt akadályozza meg Ankara Izrael részvételét a soron következő NATO-csúcson.
„Annak az országnak a katonái gyilkolták meg az állampolgárainkat politikai utasításra, amelyet önök itt partnernek neveznek. Mi azonban nem nevezhetjük partnernek ezt az országot”, világosította föl Ahmet Davutoglu török külügyminiszter legutóbb Brüsszelben a NATO-tagországok képviselőit. Mivel a törökök továbbra is kötik az ebet a karóhoz, és követelik a bocsánatkérést és a kártérítést, az izraeli sajtó egy részében le is nácizta őket rendesen, s Davotoglu külügyminisztert Hitler-bajusszal jelenítették meg.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info