Kristallnacht, azaz Kristályéjszaka. 1938. november 8-9-én Németországban zsidó üzleteket, zsinagógákat dúltak fel – a sok-sok betört kirakatüveg miatt ez az esemény Kristályéjszaka néven vonult a történelembe. Új idők régi dala: szerdán Izraelben csillogtak üvegszilánkok Tel Aviv utcáin. A különbség csupán annyi, hogy a legfrissebb Kristallnacht elkövetői zsidók voltak, elszenvedői pedig afrikai bevándorlók.

Szerdán Tel Avivban tüntetők követelték az afrikai bevándorlók deportálását, s az őrjöngő tömeg láttán – ahogy a Reuters tudósításában olvasható – még az egyik izraeli riporter is „pogromról” beszélt.
A tüntetők afrikaiakat támadtak meg, a bevándorló közösséghez tartozó boltok kirakatait zúzták be, s az ilyenkor szokásos fosztogatás sem maradt el. Égő kukák világítottak az éjszakában, s egy arra tévedt afrikai férfi autóját sem kímélték.

A rendőrség húsz embert vett őrizetbe.
Miri Regev, a Likud nevű jobboldali párt képviselője - az izraeli hadsereg korábbi szóvivője - is részt vett a tüntetésen, s a szudáni bevándorlókról azt mondta: „rákos daganat a testünkön”. A hét elején Eli Yishai izraeli belügyminiszter sürgette a menedékkérők eltávolítását az országból, mert szerinte „öngyilkosság” lenne, ha az Izrael, a „zsidó állam”, másként járna el (bár azt is hozzátette, hogy „mi zsidók vagyunk, könyörületes nép”). A belügyminiszter megjegyezte: a bevándorlók „bűnügyi veszélyt” jelentenek Izrael számára.

A Haaretz című baloldali izraeli lap megszólaltatott egy kongói férfit - Oscar Oliviert -, aki elmondta: 18 éve folyamodott menekültstátusért, s a mostani izraeli közhangulat arra az időre emlékezteti, amikor egy ultranacionalista zsidó meggyilkolta Rabin néhai miniszterelnököt.
„Úgy érzem magam, mintha egy korábbi alkoholistával találkoztam volna, aki ismét inni kezdett” – mondta a kongói férfi, aki az izraeli lap szerint tökéletesen beszél héberül. – „A kérdés nem az, hogy vajon meg akarnak-e ölni egy afrikait csak azért, mert fekete. A kérdés az, mikor történik meg ez.”
Az izraeli kormány elhatározta, hogy megerősíti az egyiptomi határ védelmét (kerítés épül itt is, jó szokás szerint), s a bevándorlókat deportálni akarja Szudánba és Eritreába. Eritrea nagykövete azt nyilatkozta: országa minden polgárának lehetőséget ad az önkéntes visszatérésre, de a deportálást nem fogadja el.

A mostani tüntetés és rombolás nem egyedi eset: május elején ugyancsak Tel Avivban Molotov-koktéllal támadtak bevándorlók otthonaira, áprilisban pedig az afrikai közösség által használt egyik óvodát és környező lakásokat érte hasonló támadás. Januárban égő gumiabroncsot dobtak egy olyan lakásba, ahol öt szudáni tartózkodott: két férfit kórházba kellett szállítani.
Becslések szerint mintegy 60 ezer afrikai vándorolt be illegálisan Izraelbe az elmúlt években, az egyiptomi határszakaszt ugyanis nem őrizték eléggé szigorúan. Az izraeli illetékesek szerint a bevándorlók nem menedéket keresnek, hanem munkát. Az ENSZ emberjogi szervezetei és más jogvédő csoportok azonban ezt az állítást megkérdőjelezik. Az afrikaiak helyzete Izraelben labilis: ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak ugyan, de nincs reményük arra, hogy a zsidó állam befogadja őket.
Szerdán egyébként nyilatkozott az izraeli legfőbb ügyész is. Yehuda Weinstein elmondta: támogatja a tömeges deportálást, amennyiben a lefolytatott vizsgálat eredményeként a bevándorlók nem minősülnek menekültnek. Jövő héten a jeruzsálemi kerületi bíróságon Weinstein azzal fog érvelni, hogy a deportálásnak nincs akadálya, hiszen például a bevándorolt dél-szudániak életét semmi sem veszélyezteti szülőföldjükön, tehát semmi sem indokolja, hogy menekültstátuszt kapjanak. A fentiek megértéséhez nem árt tudni, hogy a jeruzsálemi kerületi bíróság időlegesen megtiltotta a deportálást, mert öt emberjogi szervezet keresetet adott be a menekültek védelmében. A jövő heti tárgyaláson az izraeli főügyész éppen azt akarja kérni a bíróságtól, hogy a tiltást oldja fel, s adjon szabad utat a deportálásnak.

Izraelben tehát él és virul az idegengyűlölet. A mostani „Kristallnacht” képeit nézegetve érdemes elgondolkodni azon, hogy - mint az köztudott - a dualista korszakban tömegesen vándoroltak be hazánkba zsidók. Keletről jöttek, Galíciából - mert nem őrizték jól a határt. S aki szót emelt az illegális bevándorlás ellen, aki meg akarta akadályozni az áradatot, megkapta az „antiszemita” bélyeget. Pedig az akkor - és korábban is - beözönlő zsidókat sem lehet menekültnek tekinteni - ők is megélhetést kerestek. Ráadásul nem 60 ezren voltak – sokkal többen. S mégsem került sor Magyarországon Kristályéjszakára. Az ok egyszerű: a magyar mindig befogadó nép volt. S türelmes egészen addig, amíg a jövevény vissza nem élt a vendégjoggal.

Izraelben viszont – a jelek szerint – nem tisztelik a vendégjogot. Pedig a zsidó „könyörületes nép”. A Tel Avivban lezajlott szerdai Kristallnacht mintha beárnyékolná ezt a könyörületet.
Szalay László - Neményi.net