A Palesztin Hatóság (PH) beleegyezett szerdán, hogy exhumálják Jasszer Arafat holttestét, miután új feltételezések láttak napvilágot arról, hogy az egykori palesztin vezetőt megmérgezték polóniummal.
Egy svájci intézet megvizsgálta Arafat ruháit, amelyeket özvegye, Szuha Arafat bocsátott a rendelkezésükre, és az azokon talált DNS-mintákon mutatták ki a radioaktív anyagot. A PH közölte, beleegyeznek az özvegy kérelmébe, hogy exhumálják a Rámalláhban egy mauzóleumban eltemetett Arafat holttestét.
Arafat rövid franciaországi kórházi kezelés után 2004-ben halt meg, és már akkor megindultak a találgatások arról, hogy a politikust az izraeliek ölték volna meg.
Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő szerdán tagadta a gyilkosság elkövetését, de köztudott, hogy a cionista terrorállam egy pillanatig sem habozott megölni ellenfeleit, attól függetlenül, hogy éppen melyik államban tartózkodtak.
Korábban írtuk: Jasszer Arafat nyolc évvel ezelőtti halálát valószínűleg az okozta, hogy megmérgezték polóniummal - közölte kedden az al-Dzsazíra arab televízió svájci laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva.
A palesztin vezető 75 éves korában, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban. Onnan szállították egy Párizs melletti katonai kórházba, ahol november 11-én meghalt. A francia orvosok tiszteletben tartották a család kérését, így nem hoztak nyilvánosságra részleteket Arafat állapotáról, és fel sem boncolták.
Az akkori szűkszavú orvosi jelentés szerint - amelyet az AP hírügynökség szerzett meg - a politikus halálát "masszív agyi vérzés" okozta, amelyet a bélrendszer gyulladása, sárgaság, valamint fokozott vérzékenység és véralvadékonyság előzött meg. Az azonban nem derült ki, mi okozhatta a vérrendszeri problémákat. Arafat halála után azonnal megindultak a találgatások arról, hogy a politikust állítólag az izraeliek ölték meg, mérgezést emlegetett Asraf al-Kurdi jordániai neurológus is, aki rendszeresen vizsgálta Arafatot.
Az al-Dzsazíra szerint a laboratóriumi elemzéseket az elhunyt személyes tárgyairól származó DNS-mintákon végezték. A tárgyakat a franciaországi katonai kórház adta át annak idején Szuha Arafatnak, a palesztin vezető özvegyének. Az arab televízió idézi Francois Bochudot, a lausanne-i Sugárfizikai Intézet igazgatóját, aki szerint az említett mintákon jelentős mennyiségű polóniumot találtak.
A polónium ritka és nagyon erősen radioaktív félfém, izotópjainak alakjában fordul elő. Az AFP emlékeztet arra, hogy Alekszandr Litvinyenko volt orosz kémet feltehetően polónium 210-es radioaktív izotóppal gyilkolták meg 2006-ban Londonban.
Arafat halálával kapcsolatban az elmúlt években többféle találgatás látott napvilágot, a mérgezés csak az egyik volt ezek közül. Amosz Harel és Avi Iszacsarov izraeli újságírók 2005-ben külön könyvet írtak erről a rejtélyről.
Az al-Dzsazíránál most bemutatott dokumentumfilm nem tekinthető bizonyítéknak, Francois Bochud szerint csak akkor lehetne megerősíteni a polónium általi mérgezéssel kapcsolatos feltételezést, ha a palesztin vezető holttestét exhumálnák, és földi maradványait is megvizsgálnák.
(MTI nyomán)