Nem zárta ki az Irán elleni katonai csapás eshetőségét Mitt Romney leendő amerikai elnökjelölt az izraeli Háárec című napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. A republikánus párti politikus szombat este kezd hivatalos látogatást a zsidó államban.
"Ha arra jutunk, hogy minden eszköz csődöt mondott, meg kell vizsgálnunk a katonai opció lehetőségét" - fogalmazott a volt massachusettsi kormányzó. Egy atomfegyverrel rendelkező Irán a legnagyobb veszély a világra, az Egyesült Államokra és Izraelre - mondta.
Romney megígérte: ha győz az elnökválasztáson, nem lesz összeütközés Izrael és az Egyesült Államok között, Washington meg fogja akadályozni, hogy a zsidó államot elítélje bármely nemzetközi szervezet. Minden bizonnyal arra utalt, hogy sajtóhírek szerint feszült a viszony Obama és a jelenlegi izraeli kormányfő, Benjámin Netanjahu között, az amerikai elnök több alkalommal bírálta Izrael telepespolitikáját.
Ugyanakkor a tervek szerint Obama pénteken - Romney izraeli útja előtt - aláír egy megállapodást az amerikai-izraeli katonai együttműködés megerősítéséről. Ezzel a lépéssel az elnök a zsidó szavazókat szeretné biztosítani arról, szívén viseli Izrael biztonságának sorsát, mivel Romney azzal vádolta, hogy aláássa a zsidó állammal ápolt kapcsolatot. A megállapodás szerint az Egyesült Államok kiterjeszti az Izraelnek nyújtott katonai segélyt, illetve hozzáférést biztosít majd bizonyos felszerelésekhez.
(MTI)