Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója arról tájékoztatta az izraeli miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok kész megtámadni Iránt, amennyiben diplomáciai úton nem sikerül rávenni nukleáris programja leállítására - írta egy izraeli lap vasárnap.

Thomas Donilon
A Háárec szerint Thomas Donilon júliusban folytatott megbeszélésük során közölte ezt Benjamin Netanjahuval. Az amerikai tisztségviselő részletesen szólt az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges támadásról és erre vonatkozó terveket is mutatott a kormányfőnek.
A tájékoztatás része volt azoknak az amerikai erőfeszítéseknek, amelyek azt szolgálták, hogy lebeszéljék Izraelt egy Irán elleni katonai csapásról. Ezekből Hillary Clinton külügyminiszter is kivette a részét, amikor a múlt hónapban Izraelben járt. Benjamin Netanjahu vezető tanácsadója, Harel Locker, akit egy izraeli rádióállomás kérdezett meg, nem volt hajlandó kommentálni a Háárec hírét. Egy magas rangú izraeli hivatalnok pedig közölte, hogy zárt ajtók mögötti tárgyalásokat Tel-Aviv nem kommentál.
Frissítés: Meglepő: az amerikai republikánusok elnökjelöltje is támogatná Izraelt
Mitt Romney, az amerikai republikánusok elnökjelöltje támogatná Izraelt, ha a zsidó állam úgy döntene: katonai erőt kell bevetnie, így akadályozva meg, hogy Irán nukleáris fegyvert állítson elő - jelentette ki vasárnap az Izraelben tartózkodó politikus egyik közeli munkatársa.
"Ha Izraelnek cselekednie kellene azért, hogy megakadályozza Iránt e képesség megszerzésében, a kormányzó tiszteletben tartaná a döntést" - mondta Dan Senor, Romney nemzetbiztonsági tanácsadója az elnökjelöltet a látogatásra elkísérő újságíróknak.
Romney szombaton érkezett Jeruzsálembe, és vasárnap találkozik az izraeli vezetőkkel.
Vasárnap a Háárec című izraeli lap azt írta, hogy Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója tájékoztatta Benjámin Netanjahut arról az amerikai tervről, miszerint csapást mérnek Iránra, amennyiben diplomáciai úton nem lehet rábírni Teheránt katonai célú nukleáris programjának beszüntetésére. Megfigyelők szerint a Netanjahunak adott tájékoztatás éppen azt szolgálta, hogy eltántorítsa Izraelt egy saját, Irán elleni katonai csapástól.
(MTI nyomán)