Gyávasággal vádolta meg az Afganisztánban harcoló magyar katonákat az új-zélandi miniszterelnök, miután tálib ellenállók vasárnap tűzpárbajban két új-zélandi katonát lelőttek, hatot pedig megsebesítettek Bamijan tartományban.
John Key szerint a szomszédos Baghlan tartományban táborozó magyar misszió hosszú ideje tétlenül nézi, amint fokozódik az erőszak a környéken, és ennek köszönhetően üthettek rajtuk az egyre vakmerőbb tálib fegyveresek.
– A magyar katonák éjszaka nem mernek kimenni a szabad ég alá – Budapesten talán igen, de itt nem – füstölgött a birkanyírók kormányfője, aki szerint a magyar erők nappal sem járőröznek eleget, éjszaka pedig egyáltalán nem. Az új-zélandi katonák parancsot kaptak, hogy ezentúl Baghlan tartományban is járőrözzenek „a magyarok helyett".
A Honvédelmi Minisztérium visszautasította a faggyúszagúak vádait, szerintük korábban tájékoztatták már őket, hogy a magyarok nem harcolni érkeztek a térségbe.
– Az új-zélandi kontingens két évvel ezelőtt felvetette, hogy az általuk felügyelt Bamijan tartomány egy részé­ben, ahol komolyabb tálib ellenállás található, hajtsunk végre együtt különböző feladatokat. Tájékoztattuk őket, hogy velük ellentétben a magyar újjáépítési csoport nem harcoló alakulat, nem kezdeményezhetnek a tálibok ellen irányuló műveleteket. Az új-zélandi fél ezt elfogadta – közölte a HM. Hozzátették: szükség esetén éjszaka is szoktak járőrözni.
(Blikk nyomán)